ZAGREB

"Mjesta koja ne postoje", najbolji film Kinokluba Zagreb u 2021.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Mjesta koja ne postoje" autorice Josipe Henizelman dobio je nagradu "Maksimilijan Paspa" za najbolji amaterski film u 2021. godini Kinokluba Zagreb, koji je svoju produkciju prošloga tjedna predstavio u Kinoteci. 

Na 15. po redu Gledalištu, od 19. do 21. svibnja u Kinoteci, prikazano je 77 filmova kinoklubaških autora koji su ove godine ponudili bogatu i raznovrsnu kolekciju amaterskih filmova svih žanrova.

"Mjesta koja ne postoje" nagrađena su uz obrazloženje da taj film "predstavlja nastavak autorskih preokupacija i vizualnog istraživanja te uspješnu adaptaciju u audiovizualnu formu”.

Nagradu je dodijelio tročlani žiri u kojemu su bili: David Gašo, Igor Jelinović i Mateja Zidarić.

Žiri je dodijelio i tri posebna priznanja. Mlada autorica Lili Pešušić dobila je nagradu za film "Lažni osmijeh", Tibor Đurđev nagrađen je za film "Turčini", a treće posebno priznanje žirija dodijeljeno je  Mari Šuljak i Ivani Ognjanovac za likovno dojmljiv i razigran film 'Roze priče' koji progovara o društveno nametnutim normama.

Nagradu žirija kritike dobio je film "Dragi Filipe" autora Filipa Zadre  jer je "minimalističkim postupcima dosegnuo univerzalnost čitave generacijske perspektive i suptilno ocrtao mikrostrukturu šireg društva". Članice žirija kritike bile su: Nora Čulić Matošić, Tajana Kosor i Marija Krstanović.

Posebno priznanje žirija kritike dobio je film "Ptice su gladne" Nine Matusine “za upečatljivo preoblikovanje poznatljive nam stvarnosti kroz prizmu monokromatskih boja i vještog kadriranja".

Članica žirija kritike Nora Čulić Matošić posebno priznanje dala je  filmu "Sam' se sekiramo" Nikole Kašića, a Marija Krstanović filmu "Turčini".

U popratnom programu održala se i radionica Kritičarski inkubator, intenzivna radionica kritike tijekom Gledališta, koju je vodila Višnja Vukašinović Pentić. Polaznici su pisali kritike filmova s Gledališta koje će biti objavljene na kkz.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of