ZAGREB

Mini koncert Zagrebačkih solista u subotu na Dolcu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ansambl Zagrebačkih solista održat će u subotu 11. siječnja mini koncert za građane u zatvorenom dijelu tržnice Dolac, te tako ciklus besplatnih nastupa kojima je u 2019. obilježio 65 godina od svog prvog koncerta pretvoriti u tradiciju.

"Kultni ansambl koji je 1980-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže - 'ako želite slušati Mozarta, idite u Zagreb', obilježio je obljetničku 2019. nastupima za građane, a prvi u nizu održan je koncert na najpoznatijoj zagrebačkoj tržnici Dolac", priopćili su Zagrebački solisti.

"S obzirom na pozitivnu reakciju i očekivanja građana da nastavimo s tom praksom, odlučili smo nastup na Dolcu, koji se poklapa s prvim nastupom ansambla u Zagrebu 11. siječnja 1954., nastaviti kao tradiciju", dodaju.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a svoj prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom violončelista Antonija Janigra. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, i to za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.

Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, koji je nominiran za nagradu Latin Grammy. Zagrebačkim solistima dodijeljene su mnoge visoke nagrade i priznanja, među kojima se ističu prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, te Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini