ZAGREB/SPLIT

MHAS organizira međunarodni festival arheološkoga filma

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Muzej hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) Split organizira VI. međunarodni festival arheološkog filma i poziva autore - redatelje i producente da se do 15. travnja prijave na festival, objavio je MHAS.

Želja nam je ovim festivalom, ističe MHAS, pridonijeti valorizaciji kulturne baštine i arheoloških istraživanja te senzibilizirati širu javnost za spomeničku baštinu, kako vlastitu tako i onu ostalih naroda.

Festival sagledavamo i kao poticaj domaćoj produkciji dokumentarnog filma arheologije, kulturne baštine i zaštite spomenika, napominje muzej. 

Trajanje filmova nije ograničeno, a pravo sudjelovanja imaju filmovi producirani nakon 1. siječnja, 2015. godine.

Festival se održava od 4. do 6. studenoga, 2020.g. u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.  

Od osnutka 2010. godine, Međunarodni festival arheološkog filma svrstao je grad Split i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u red gradova koji već gotovo dva desetljec´a priređuju slicˇne festivale u zemljama Europe i šire.

Festival je prigoda za predstavljanje i bolje upoznavanje vlastite baštine, ali ujedno i poticaj za ekranizaciju iznimno zanimljivih otkrića. Oblikovani u format dokumentarnog filma, oni lako nalaze svoj put i do najšire publike.

Muzej hrvatskih arheološkioh spomenika jedan je od najstarijih hrvatskih muzeja i jedini je muzej u Hrvatskoj osnovan s jedinstvenom zadaćom da istražuje, sakuplja, predstavlja i proučava ostatke materijalne i duhovne kulture Hrvata iz razdoblja srednjeg vijeka, od VII. do XV. stoljeća, poglavito iz vremena ranosrednjovjekovne hrvatske države od IX. do XII. stoljeća.

Muzej HAS raspolaže opsežnim fondom starohrvatske arheološke baštine od oko 20000 predmeta, od čega je u stalnom postavu izloženo tek oko 25 posto građe.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum