RIJEKA

Mauro Stipanov dobitnik ovogodišnje likovne nagrade Ivo Kalina

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Akademski slikar Mauro Stipanov dobitnik je ovogodišnje likovne nagrade Ivo Kalina, za najbolju likovnu izložbu na području suvremene likovne umjetnosti održanu tijekom prethodne dvije godine u Rijeci.

Stipanov je nagradu dobio za izložbu "Jungla života" koja se održavala u Galeriji Kortil od 18. veljače do 6. ožujka 2020. godine.

Na natječaj za ovu bijenalnu nagradu stiglo je12 prijedloga, a o dobitniku je odlučivalo stručno povjerenstvo u sastavu Ema Makarun, Kora Girin, Dražen Filipović, Siniša Majkus i Plamena Šarlija. 

Kako je u obrazloženju odluke o nagradi navela Ema Makarun, na izložbi su predstavljeni portreti, vrlo tradicionalna likovna tema, ali s dodatkom filozofske misli. Izuzetno zanimljiv likovni koncept obuhvatio je 300-tinjak portreta postavljenih kao jedinstven rad, s izraženom dinamikom. Makarun je ustvrdila da je Stipanov posljednji slikar staroga kova u Rijeci, koji slika u maniri starih majstora slikarstva.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da se nagrada Grada Rijeke Ivo Kalina dodjeljuje 10. put. Na najbolji način se čuva uspomena na doprinos i značenje velikog slikara Ive Kaline a ujedno se potiče kulturna scena i iskazuje senzibilitet Rijeke za nova, drugačija i kreativna promišljanja, rekao je Filipović.

Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade od 20 tisuća kuna brutto.

Mauro Stipanov rođen je u Rijeci 1952. godine. Likovno obrazovanje stjecao je višegodišnjim tečajem crtanja i slikanja kod riječkog slikara Romola Venuccija, a studirao je na akademijama u Perugi, Veneciji, Parizu i Milanu. U četiri desetljeća stvaralaštva priredio je više od 70 samostalnih izložbi i sudjelovao na više od 200 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada, među kojima i nagrade za slikarstvo na 16. Bijenalu mladih umjetnika Jugoslavije 1987. godine i nagrade Grada Rijeke za slikarstvo 2000. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom