PULA

Ljubav u fokusu 27. izdanja Sajma knjige u Istri

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Drugi put ove godine Sa(n)jam knjige u Istri pretvorit će tvorničke hale bivše Arena trikotaže u “pogon” za knjigu, prostor za knjišku diskusiju i mjesto susreta autora s publikom s obzirom na to da će se od 19. do 28. studenoga održati 27. izdanje tog festivala. 

Više od pedeset stranih i domaćih autorica i autora gostovat će u Puli gdje će kroz gotovo četrdeset programa, književnih promocija, izložbi i okruglih stolova raspravljati tematski fokus 27. Sajma - ljubav, najavili su u srijedu organizatori.

Prva rasprava o temi festivala bit će se s nagrađivanim dizajnerom Olegom Šuranom, autorom vizualnoga identiteta koji zadane premise prati kroz knjiške citate i umjetnička remek djela: od Brancusijeva poljupca preko Magritteovih zaljubljenika do uspavanog Erosa", naveli su iz organizacijskog odbora.

Ovogodišnji sajam, dodaju, bit će posvećen pjesniku Dragi Orliću. Naime, tradicionalni program "Istra ispod kore" ove godine bit će u prvom planu s premijernom promocijom knjige "Arabeska", a Sajam posvećen njezinu autoru, nedavno preminulom pjesniku Dragi Orliću. Osim knjige na Sajmu će premijerno biti dostupni glazbeni albumi "Vamos a bailar e ballo della prostata" i "Istrijanke", a riječ je o tekstovima Drage Orlića koje je uglazbio Franci Blašković.  

Osim toga, publika će u Puli imati priliku premijerno poslušati brojne razgovore o knjigama, čijim je autoricama i autorima glavna tematska preokupacija, ipak, ljubav.

Inozemne autorice predvodi ukrajinska književnica Sofija Andruhovič, a nagrađivana autorica predstavit će roman "Amadoca" – specifičnu priču o povijesti Ukrajine između ljubavi, pamćenja i zaborava, gdje se osobne, mozaične pripovijesti isprepliću s velikim povijesnim događajima.

Slovenska spisateljica Gabriela Babnik, dobitnica Nagrade EU-a za književnost 2013. godine dolazi s romanom "Intimno" – o romantičnim, vrlo direktnim i erotskim odnosima.

Obje autorice gostovat će u programu “Slavenski đardin” i u suradnji s Forumom slavenskih kultura.

U Pulu stiže još jedna dobitnica Nagrade Europske unije za književnost (2019.), austrijska književnica Laura Freudenthaler, koja će na Sajmu predstaviti dvije knjige: "Kraljica šuti" i "Priča o duhovima" – inovativan prikaz klasične teme ljubavnog trokuta.

Iz Francuske stiže Zanzim, koji je uz legendarnog Huberta autor zapaženog stripa "Muška koža", odabranog, također, na zadanu temu. Strip tematizira ulogu roda, ali i seksualnosti i ćudoređa u društvenoj zajednici.

Kao poseban događaj organizatori najavljuju knjigu "Pola veka XX veka" u izdanju Biblioteke XX vek. O pola stoljeća te biblioteke i predanoj i istinskoj ljubavi prema knjizi govorit će njezin urednik i osnivač Ivan Čolović, urednica knjige Dubravka Stojanović te Sinan Gudžević.

Iz regije stiže i popularni glumac Sergej Trifunović s putopisnim prvijencem "Stovarište" u izdanju Geopoetike, a jedan od pulskih miljenika, crnogorski književnik Andrej Nikolaidis predstavit će svoj novi naslov "Hronika propasti", dok će dobitnik Frica i Kočićevog pera Darko Cvijetić s posljednjim djelom "Noćna straža" biti novo lice Pule.

Među domaćim autorima ističe se premijera knjige "O životu radnice krajem dvadesetog stoljeća", pisca i dramaturga Gorana Ferčeca, koji samo zbog pulskog Sajma čini iznimku javnih nastupa, a zbog podudarnosti teme radništva i mjesta održavanja Sajma. Promocija je podnaslovljena kao "Ljubav – radnicama Trikotaže".

Organizatori najavljuju i promociju novoga romana Renata Baretića "Zadnja ruka", napominjući da se pisac i dalje drži odluke da svoje knjige premijerno uvijek predstavlja na pulskom Sajmu. 

Program “Ljubljana bere” ove godine ugošćuje Toneta Stojka, velikog slovenskog majstora fotografije i legendarnog urednika kultne Mladine. 

Osim toga, Sajam će se osvrnuti i na dvije velike godišnjice. Na dvjesto godina Dostojevskog, gdje je polazište rasprave istoimeni zbornik, a uz panelistice Jadranku Đokić, Ivanu Peruško i Jasminu Vojvodić, bit će to još jedna rasprava o ljubavi, kako i naslov panela sugerira "Amort ili razorna ljubav". Četrdeseta godišnjica smrti Miroslava Krleže na Sajmu će se znakovito obilježiti gostovanjem dobitnika Nagrade Fric Jurice Pavičića, Marka Gregura i Darka Cvijetića.

Hommage velikom pjesniku Josipu Ostiju upriličit će se razgovorom o njegovoj knjizi ljubavi "Pred zrcalom". Program Ostiju s ljubavlju, kao i okrugli stol na temu Ljubav, odmah, sada bit će vrhunci rasprave o središnjoj temi Sajma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater