MOSTAR

Libanonskom dokumentarcu 'Dublje od dna' Grand Prix MFF-a u Širokom Brijegu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Dokumentarni film 'Dublje od dna' libanonske redateljice Sarah Kaskas osvojio je Grand Prix 21. Mediteran Film Festivala, koji se od 19. do 22. kolovoza u online izdanju održao u Širokom Brijegu, dok je najbolje kratkometražno ostvarenje 'Pakao' španjolskog redatelja Raula de la Fuentea.

Kako su izvijestili organizatori festivala koji je prvi put održan online zbog opasnosti od širenja koronavirusa, tročlani žiri u sastavu Bojana Burnać, Ivana Roščić i Dušan Moravec jednoglasno su dodijelili glavniu nagradu redateljici Kaskas zbog 'hrabrog i sigurnog vođenja gledatelje ulicama raspadnutog i kaotičnog Beiruta, prateći potresne životne priče protagonista i njihovu nadu'.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja – filmu 'Eter', turske redateljica Ruken Tekes i filmu 'Grad mrtvih' španjolskog redatelja Miguela Eeka.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Tina Šmalcelj, Joško Lokas i Goran Bogdan, odlučio je da MFF Best Short dodijeli filmu 'Pakao'.

„Za humanizam i hrabrost s kojom pristupa bivšim i sadašnjim zatvorenicima i ljepotu koju pronalazi čak i u najmračnijim kutovima svijeta, žiri je odlučio nagradu dati filmu 'Pakao' Raula de la Fuentea“, naveo je žiri koji je dodijelio i dva posebna priznanja.

Nagrađeni su film 'A sad se spušta večer' srpske redateljice Maje Novaković, te dokumentarac 'Raj' španjolskog redatelja Matea Cabeza.

Tijekom zatvaranja 21. Izdanja Mediteran Film Festivala prikazan je i film nastao na radionici MFF School, koja se ove godine također održala online.

Direktor festivala Tomislav Topić izrazio je očekivanje kako će unatoč dobrim iskustvima s održavanjem online festivala sljedeće godine 22. izdanje održati 'u normalnijim okolnostima i u festivalskoj atmosferi'.

Na 21. Mediteran Film Festivalu, koji se od 19. do 22. kolovoza održao u Širokom Brijegu prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji. Na festivalu su prikazani i filmovi u programu 'U Fokusu' i 'Filmski Centar Sarajevo' kao i filmovi iznenađenja domaćih autora.  


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini