OPATIJA

LFF: "Porvenir" najbolji, publika nagradila film "Starac i roda"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina) - Žiri 18. Liburnia Film Festivala  dodijelio je dokumentarnom filmu Renate Poljak "Porvenir" nagradu za najbolji film, kameru i dizajn zvuka, a publika je najboljim ocijenila dokumentarni film Tomislava Jelinčića "Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu", dodijelivši mu ocjenu 4,75.

U obrazloženju nagrade za "Porvenir", žiri je naveo da je nagrada za najbolji film pripala "dokumentarno-eksperimentalnom filmu 'Porvenir'  o odvažnim putnicima i sanjarima koji su se zbog gladi i siromaštva otisnuli na put namreškanim morem u potrazi za utopijom na dnu zemaljske kugle."

Porvenir je jedini grad u Ognjenoj zemlji koji su osnovali hrvatski migranti na početku 20. stoljeća, a jedan od njih bio je i autoričin pradjed.

"Redateljica izuzetno vješto gradi atmosferu u kojoj se čežnja za pripadanjem prepliće sa snom o bijegu u nepoznato, dok se krhki osjećaj identiteta razbija na valovima. Potpomognuta monumentalnom fotografijom, dosljednom montažom i istančanim dizajnom zvuka redateljica metaforički, ali i fizički rekreira putovanje svoga pradjeda i šalje nam veličanstvenu audiovizualnu razglednicu s kraja svijeta koja je prožeta nadom u nove početke," stoji u obrazloženju.

Jelinčićeva priča o starcu, Malenoj i Klepetanu

Film Tomislava Jelinčića "Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu" pripovijeda o dvjema rodama o kojima se brine umirovljenik i udovac iz Slavonskog Broda Stjepan Vokić.

Stjepan je prije 28 godina pronašao Malenu propucanog krila, spasio joj je život i od tada su zajedno. Malena je 2002. pronašla ljubav svog života, Klepetana, koji joj se vraća svake godine, a do sada su zajedno odgojili 60-ak malenih roda. Klepetan i rode svake jeseni kreću na dalek pu,  natrag prema Africi, dok Malena ostaje u selu sa Stjepanom.

Nagradu za najbolju režiju i montažu dobio je film Karmen Obrdalj "Zašto mama vazda plače?", a film "Ono drugo selo" Jadrana Bobana dobio je posebno priznanje žirija. Najboljim regionalnim filmom proglašen je film "Bez lica" Davida Lušičića.

U ovogodišnjem festivalskom žiriju bili su producentica Miljenka Čogelja, snimatelj i fotograf Hrvoje Franjić, redatelj Andrej Korovljev, umjetnički direktor UnderhillFesta i televizijski urednik Vuk Perović te filmska kritičarka i nezavisna kustosica Dina Pokrajac.

Tijekom pet festivalskih dana, od 14. do 28. kolovoza, na Liburnia Film Festivalu prikazana su 33 dokumentarna filma, od kojih 21 film u konkurenciji za šest nagrada žirija i nagradu publike, a premijerno je prikazano 9 filmova.

Ove godine ostvarena je suradnja s programom Rijeke 2020 - Europske prijestolnice kulture te je priređen poseban međunarodni program „Stanje pripravnosti“, sa šest međunarodnih dokumentarnih filmova o ekstremima političke sadašnjosti.

18. Liburnia Film Festival organizirala je Udruga LFF, suorganizator je udruga Restart, a partner Festival Opatija.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater