„100 X 100 SRETNO!“

UZ OBILJEŽAVANJE 100. OBLJETNICE LABINSKE REPUBLIKE: U Gradskoj galeriji predstavljena djela 41 umjetnika

| Autor: Branko BIOČIĆ


- Bez ceremonijalnog svečanog otvaranja i protokola od petka, 05. ožujka u poslijepodnevnim satima u Gradskoj galeriji otvorena je i za razgledavanje dostupna izložba pod nazivom „100 X 100 SRETNO!“.

Na izložbi su predstavljena djela 41 umjetnika kao njihov umjetnički i angažirani odgovor na rudarsku prošlost Labinštine.

Naime, projekt se naslanja na temu 16. Labinskog uzleta likovnosti iz 2012. godine kada se 29 labinskih likovnih umjetnika odazvalo pozivu Grada Labina da stvaraju na temu „Od rudarskog okna do umjetnosti“. U formatu 100X100 nastala je respektabilna zbirka umjetnika darovana Gradu Labinu.

Devet godina kasnije pozivu Grada Labina odazvalo se još 12 likovnih umjetnika, mahom umjetnika mlađe generacije, ali i likovni umjetnici vezani stvaralaštvom i životom uz Labin i Labinštinu. Svojim uključivanjem likovni su umjetnici darovali Gradu Labinu vrijednost koja nije imovina, već umjetnost, ostvarena danas, pred našim očima. Zbirka je nešto najvrijednije i najplemenitije što umjetnik može darovati svom Gradu. Ona je memento labinskim rudarima, njihovoj muci i stradanju. Četrdeset i jedan umjetnik u razmaku od osam godina svojim su kreativnim duhom oživjeli rudarsku prošlost Labinštine, obnovili prostore viđenja, ukazali na neporecive tragove življenja u jednom prostoru i vremenu. Kao što samo to artista može, utkano u umjetnost da bude trajnije, univerzalnije, vječnije.

Autori su Anessa Alagić Negri, Tea Bičić, Alida Blašković Koroljević, Eni Blašković, Emil Bobanović Ćolić, Paola Valeria Bonamassa, Goran Čvrljak, Mate Čvrljak, Katja Ćus, Josip Diminić, Alen Floričić, Danko Friščić, Silvia Golja, Samanta Kandinsky, Mia Knežević, Eugen Kokot, Vera Kos Paliska, Roni Kostadina, Ester Kranjac, Beti Kranjčević, Denis Licul, Jasna Maretić, Zdravko Milić, Branko Mohorović Ticić, Orlando Mohorović, Nicol Načinović, Karlo Paliska, Renato Percan, Marina Rajšić, Gloria Sellan, Sunčana Simichen, Marijana Smolić, Damir Stojnić, Narcisa Adalgisa Škopac, Vinko Šaina, Sanja Švrljuga Milić, Davorka Vadanjel, Ivona Verbanac, Ljiljana Vlačić, Ana Zuliani i Rosana Zupičić.

Izložba u Gradskoj galeriji Labin otvorena je od petka, 5.ožujka te se može razgledati u radno vrijeme Galerije od ponedjeljka do petka, od 10:00 do 13:00, srijedom i petkom od 10:00 do 13:00 i od 17:00 do 20:00. Mole se posjetitelji da prilikom razgleda izložbe poštuju propisane epidemiološke mjere. Ova izložba zatvoriti će se 8. travnja 2021. godine na dan kada završava 37 dnevno obilježavanje 100-te obljetnice Labinske republike. Čin zatvaranja planiran je u vjeri da će epidemiološke mjere do tada biti relaksirane te da će Grad Labin na primjeren i dostojan način zahvaliti svojim umjetnicima na daru. Izložbu možete virtualno razgledati na www.labin.hr, FB Labinska republika, FB Gradske galerije i FB Narodnog muzeja. Preuzimanje je omogućeno i na linku.                                             

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum