ZAGREB

Krešimir Zimonić dobitnik nagrade "Andrija Maurović" za životno djelo na području stripa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Tradicionalnu nagradu „Andrija Maurović“  za životno djelo na području hrvatskog stripa u 2019. dobio je Krešimir Zimonić, za svoj sveukupni doprinos.

Zimonić je nagradu dobio kao strip-autor, scenarist i crtač, jedan od najistaknutijih i najoriginalnijih na ovim prostorima, od sredine 70-ih godina prošlog stoljeća do danas te kao inicijator i pokretač strip-manifestacija, kao urednik itd.

Prosudbeno vijeće, koje je odlučilo da upravo Zimonić bude lauret nagrade "Maurović", činili su Rudi Aljinović,  Željko Lordanić, Tihomir Mraović, Veljko Krulčić  i Želimir Kosović.

Radi se o nagradi koju za izniman doprinos u razvoju nacionalne umjetnosti stripa, od 2009. naovamo, dodjeljuje udruga za popularizaciju hrvatskog stripa "Art 9".

Zimonić, autor koji inzistira na izvrsnosti 

Krešimir Zimonić (1956.) stripom se počeo baviti u gimnazijskim danima dok je polazio Školu primjenjene umjetnosti, da bi na "velika vrata" u medij ušao kada mu je beogradski časopis "Pegaz" objavio strip "Luna".

Od te 1975. Zimonić kontinuirano crta stripove, ilustracije, te se bavi i animiranim filmom. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti, a bio je i član grupe "Novi kvadrat", čije je kratkotrajno djelovanje u drugoj polovici 70-ih bilo jedna od onih ishodišnih točaka u ovdašnjoj kulturnoj i društvenoj reafirmaciji stripa.

Zimonić je plodan i raznovrstan autor, autor koji "inzistira na izvrsnosti". Svoje stripove, bez obzira je li riječ o ostvarenjima na jednu tablu, kompletnim strip-pričama ili serijalima, objavljivao je u šezdesetak listova, revija i časopisa.

Njegov zaštitni znak svakako je strip "Zlatka", junakinja koja je na ovaj ili na onaj način prisutna više od 30 godina na strip-sceni.

Zanimljivo je istaknuti kako je Zimonić za niz svojih kolega crtača, kako onih mlađih, tako i onih starijih od sebe (Jules Radilović) pisao scenarije. Usput, za većinu svojih stripova sam je napisao scenarij.

Njegovi stripovi dosad su objavljeni u devet strip-knjiga.

Ništa manje nije važan Zimonićev angažman i doprinos tijekom proteklih desetljeća u najrazličitijim strip projektima, poput vinkovačkog salona stripa, u strip-časopisu "Patak", u Društvu autora stripa SR Hrvatske, u organiziranju brojnih strip-izložbi, vođenju radionica stripa, pa i kao mentor nizu mladih autora... Uz to,Krešimir je stizao i – pisati o stripu, o njegovim autorima, junacima i fenomenima vezanim za devetu umjetnost.

Podsjetimo se imena dosadašnjih dobitnika nagrade "Andrija Maurović" za životno djelo: Mladen Bjažić, Julio Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc i Vjekoslav Đaniš, te Ivica Bednjanec (posmrtno). Fadil Hadžić i Vladimir Pavlinić su primili specijalno priznanje "Andrija Maurović". 
 


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater