ZAGREB

Pero Kvesić dobitnik Nagrade "Andrija Maurović" za životno djelo

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski književnik, novinar i scenarist Pero Kvesić ovogodišnji je dobitnik Nagrade "Andrija Maurović" za životno djelo na području hrvatskog stripa.

Udruga "Art 9“ dodjeljuje tu nagradu istaknutim pojedincima za njihov izniman i trajan doprinos u razvoju i unapređivanju hrvatskog stripa, pojedincima kojima je stvaralačka karijera na određen način zaokružena i koja kao takva ostaje trajno kulturno dobro.

Da je Kvesić jedan od takvih stripaša odlučio je stručni žiri u kojemu su bili Nedeljko Dragić, Raul Švarc, Želimir Kosović, Tihomir Mraović i Veljko Krulčić.

Nagradili su ga kao urednika listova i izdanja u kojima je objavljivao stripove, pogotovo domaćih autora (jedan je od rijetkih strip-urednika koji je imao neposredna iskustva stvaranja samih stripova), zatim kao autora stripova, te kao pisca brojnih tekstova o stripu, od kojih su neki tiskani kao predgovori ili pogovori knjiga. O stripu je govorio u televizijskim i radijskim emisijama.

"Iako je u strip-zajednici Kvesić prije svega poznat kao prvi urednik omladinskog lista 'Polet' koji je od svog prvog broja 1976. otvorio stranice za suradnju mladim i dotad neafirmiranim autorima, od kojih će godinu kasnije nastati znamenita grupa Novi Kvadrat, te kao urednik časopisa 'Pitanja' koji je jedan svoj broj u cijelosti bio posvetio 'novokvadratovcima', što je bio prvi slučaj u ovdašnjoj časopisnoj produkciji, njegovo djelovanje na području stripa traje punih pola stoljeća", podsjeća se u obrazloženju.

Svoje prve stripove i prve tekstove o stripu počeo je objavljivati krajem 60-ih kao student zagrebačkog Filozofskog fakulteta na stranicama omladinskih izdanja. Stvaranjem autorskih stripova koji su se tada smatrani za underground ostvarenja bavio se nekoliko godina, a o stripu je pisao sve donedavno. 

Tekstove je, među ostalim, objavljivao u "Studentskom listu", "Oku“, "15 dana“, "Poletu“, "Startu“, "Pitanjima“, "Studiju“, "RS Magazinu“, "Patku“, "Boomu“.

Uređivao je više strip izdanja, a sredinom 90-ih nekoliko godina bio urednik svih Egmontovih izdanja za Hrvatsku.

Nagrada "Andrija Maurović" dodjeljuje se u kontinuitetu od 2009. godine, a dosad su je dobili Mladen Bjažić, Jules Radilović, Borivoj Dovniković, Žarko Beker, Nedeljko Dragić, Oto Reisinger, Rudi Aljinović, Željko Lordanić, Ninoslav Kunc, Vjekoslav Đaniš, Krešimir Zimonić, Mirko Ilić i Joško Marušić. 

Specijalna priznanja dobili su Fadil Hadžić, Ivica Bednjanec, Vladimir Pavlinić i Zvonimir Pliskovac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater