RIJEKA

Koncert Les Vents Français u riječkom HNK-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Prvi program u HNK-u Ivana pl. Zajca nakon otvorenja godine Europske prijestolnice kulture u Rijeci održan je u četvrtak komornim koncertom proslavljenog puhačkog sastava Les Vents Français.

Na programu su bili Trio za obou, klarinet i fagot u C-duru, Sonata u F-duru za rog i klavir i Kvintet u Es-duru za klavir i puhače Ludwiga van Beethovena te Kvintet u Es-duru za obou, klarinet, rog, fagot i klavir Wolfganga Amadeusa Mozarta. 

U riječkom HNK-u nastupilo je pet uglednih virtuoza na svojim instrumentima: Francois Leleux na oboi (prvi oboist Komornog orkestra Europe), Paul Meyer na klarinetu (pobjednik Natjecanja mladih glazbernika), Gilbert Audin na fagotu (prvi fagotist Nacionalne opere u Parizu te profesor na pariškom Nacionalnom glazbenom konzervatoriju), Eric Le Sage na klaviru (pobjednik natjecanja Robert Schumann) i hrvatski hornist svjetskog ugleda Radovan Vlatković. 

Taj sastav nastupao je u najuglednijim koncertnim dvoranama poput Filharmonije u Kőlnu, koncertne dvorane u Dortmundu, Mozarteumu u Salzburgu, dvorana i kazališta u Kopenhagenu, Rimu, Zürichu, Bruxellesu, Parizu, Istanbulu, Torinu, do turneje Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.

Iako posvećeni glazbi Mauricea Ravela, Francisa Poulenca, Dariusa Milhauda, Alberta Roussela i Andréa Capleta, Les Vents Français neprestano nastoje proširiti i unaprijediti svoj repertoar, pa tako u njega uključuju i djela suvremenih autora, poput Thierryja Escaicha, Thierryja Pécoua, Guillaumea Connessona, Michaela Jarrella, Misata Mochizukija, Fuminorija Tanade, Donalda Waxmanna i Qiganga Chena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter