ZAGREB

"Kolibrić" dobitnika nagrade Strega Sandra Veronesija u izdanju Naklade Ljevak

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada Ljevak objavila je knjigu "Kolibrić" talijanskoga romanopisca, esejista i novinara Sandra Veronesija, sagu o firentinskoj obitelji ispričanu mnoštvom pripovjednih stilova, citata, poveznica i pastiša nagrađenu najprestižnijom talijanskom književnom nagradom Strega.

Sandro Veronesi (1959.) diplomirao je arhitekturu na Sveučilištu u Firenci. Prvu knjigu objavio je u dobi od 25 godina, zbirku poezije "Il resto del cielo" (1984.) koja mu je ostala jedini pothvat u pisanju stihova. Ono što je uslijedilo uključuje devet romana, tri knjige eseja, jedan kazališni komad, brojne uvode u romane i esejske zbirke, intervjue, scenarije i televizijske programe.

Njegov roman "La forza del passato" (2000.) osvojio je nagradu Viareggio i nagradu Campiello te poslužio kao predložak za istoimeni film. Za roman "Tihi kaos" osvojio je najprestižniju talijansku književnu nagradu Strega te nagrade Prix Femina i Prix Méditerranée. Roman je preveden na 20 jezika i ekraniziran u režiji Antonella Grimaldija.

Roman "Kolibrić" također je osvojio nagradu Strega, čime je Veronesi postao tek drugi autor u povijesti kojem je uspjelo to priznanje osvojiti dva puta.

Međunarodna senzacija prvoga reda iz pera virtuoza europske književnosti, knjiga "Kolibrić" saga je o firentinskoj obitelji od 60-ih godina 20. stoljeća naovamo koja minuciozno i vješto, vođena rukom svojega postmodernističkog autora, prikazuje sve facete ljudskoga života i iskustava koja se u njemu talože.

Marco Carrera je "kolibrić", čovjek gotovo nadnaravne sposobnosti da očuva mirnoću usred kaosa u svijetu koji se neprestano mijenja. Iako mu je život bremenit emocionalnim skokovima – od gubitka sestre, preko brige za bolesne roditelje i odgoja unuke, do ljubavi prema ženi koja za njega ostaje cijeli život enigma – on nastavlja živjeti stoičkom mirnoćom u finoj međuigri sa životnom energijom…

Uzbudljivo i očaravajuće putovanje kroz vrijeme ispričano mnoštvom pripovjednih stilova, citata, poveznica i pastiša, "Kolibrić" govori o patnji, sreći, gubitku, ljubavi i nadi – o čovjeku koji utjelovljuje tiho junaštvo karakteristično za svakodnevni život nebrojenih običnih ljudi, ističu iz Naklade Ljevak.

Remek-djelo Sandra Veronesija – vrlo čitljivo, bogato raznoraznim uvidima i puno zanimljivih obrata – portret je ljudske egzistencije, životnih peripetija i nepredvidljivosti koje nas pokreću i naposljetku i određuju, dodaju.

Prijevod na hrvatski potpisuje Ita Kovač.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom