ZAGREB

"Klub boraca" otvara retrospektivu Davida Finchera u "Tuškancu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Velikim filmskim hitom "Klub boraca" u srijedu, 19. siječnja, u zagrebačkom kinu Tuškanac otvara se retrospektiva američkog redatelja i producenta Davida Finchera s deset njegovih najvažnijih filmova.

Do 26. siječnja prikazat će se, između ostalih, film "Sedam", "Zodijak", "Igra", "Nestala", "Neobična priča o Benjaminu Buttonu" i "Mank".

David Fincher filmaš je koji je danas gotovo podjednako utjecajan i kao producent serija "Kuća od karata", "Mindhunter", "Ljubav, smrt i roboti" i kao redatelj. 

"Tijekom protekla tri desetljeća iskazao je afinitet prema dvjema, odnosno posredno trima tematskim preokupacijama: osim kao redatelj koji će ambiciozno, ali promišljeno i pametno posegnuti za zahtjevnim književnim predlošcima, Fincher se profilirao i kao autor posvećen prikazu ljudske patologije i njezine destruktivnosti, pa i autodestruktivnosti", napominje se u najavi. 

Iz kina Tuškanac kažu da se Fincher u svom radu bavi osobitim pojedincima, društveno je kritičan, sklon adaptacijama intrigantnih i provokativnih literarnih predložaka, ima afinitet prema ironiji, a obilježava ga i "iznimna vizualna kultiviranost i promišljenost u komponiranju minuciozno režiranih i zrelo artikuliranih cjelina".

Dodaju kako je zaokupljen egzistencijalnim tjeskobama apartnih pojedinaca, a njegovi filmovi daju slojevito psihološko nijansiranje "jasnim etičkim predznacima obilježenih protagonista suočenih s nepobjedivim zlom bilo u sebi bilo u društvu oko sebe".

Film "Klub boraca" (1999),  ekranizacija debitantskog romana Chucka Palahniuka je gotovo preko noći, jednako kao i književni predložak, zadobila kultni status, iz "Tuškanca" smatraju "sasvim zasluženo", jer se radi o tjeskobnom, vizualno fascinantnom, intelektualno izazovnom, precizno režiranom i besprijekorno odglumljenom remek-djelu. 

"Fincher je izuzetno intrigantan roman gotovo trendovske tematike pretvorio u iznimno slojevitu psihološku triler dramu koja savršeno funkcionira i kao vrlo zanimljiva politička alegorija", ističu.

U programu je i Fincherov najnoviji film, biografska humorna drama "Mank" (2020) koja kroz priču fokusiranu na pisanje scenarija za "Građanina Kanea", donosi prikaz klasičnog Hollywooda i njegova studijskog sustava 1930-ih godina prošlog stoljeća.

Herman J. Mankiewicz je naslovni protagonist tog 'ljubavnog pisma klasičnom Hollywoodu", ali i "odbačenog ljubavnika", onog koji zna sve mane i svjestan je sve truleži Hollywooda, ali ipak ne može zamisliti bilo koji drugi posao niti neki drugi milje u kojem bi radio i živio. 

U petak slijedi psihološka triler-drama "Sedam" (1995), jedan od najvažnijih i najuspjelijih trilera 1990-ih,  izuzetno "tjeskobno, mračno, naglašeno mizantropsko, dojmljivo atmosferično i vrlo raspoloženo glumljeno ostvarenje u kojemu je maestralnu ulogu odigrao Morgan Freeman, a i Brad Pitt.

"Fincher je zadržao kreativni nadzor nad svim aspektima rada na projektu pa je i završetak filma izmijenjen na njegovo inzistiranje, stvorivši na kraju antologijsko remek-djelo", ističe se u najavi. 

Prikazat će se i jedan od najpodcjenjenijih naslova u autorovu dosadašnjem opusu, psihološki triler "Igra" (1997) - još jedan predstavnik svojevrsnog mini-trenda iz 1990-ih, filmova koji su se poigravali motivom prave i simulirane stvarnosti. 

Fincher je taj film opisao kao "film o filmovima”, a u njemu Michael Douglas, ostvarivši jednu od najmarkantnijih uloga u karijeri.

Za subotu je najavljena projekcija nagrađivane krimi-drame "Zodijak" (2007) o okrutnom serijskom ubojici koji je niz godina terorizirao područje San Francisca i Sjeverne Kalifornije, da bi se naposljetku prometnuo u najpoznatiji neriješeni slučaj u američkoj povijesti. 

Odlične glumačke interpretacije cijelog postava predvođene su Jakeom Gyllenhaalom i Robertom Downeyjem Jr.-om. 

Bit će tu i fantastična drama "Neobična priča o Benjaminu Buttonu" (2008) o čovjeku koji obrnuto stari, odnosno rađa se s tijelom starca, koji "kroz slojevitu, mudru i bajkovitu epsku priču o životu, ljubavi i ljudskosti jednog uistinu osobitog čovjeka prati američku povijest 20. stoljeća".

"Imponiraju scenografska, ikonografska i kostimografska pedantnost kojima su kreirana razdoblja američke povijesti, kao i glumačke izvedbe Brada Pitta, Cate Blanchett, Tilde Swinton i Julije Ormond", napominje se u najavi.

U nastavku retrospektive idući tjedan će biti prikazana biografska drama "Društvena mreža" (2010) o Marku Zuckerbergu i nastanku Facebooka, nagrađena Oscarima za scenarij, izvornu glazbu i montažu, Zlatnim globusima za najbolji film, redatelja i scenarij te nagradom BAFTA za scenarij i montažu. 

Isti dan u programu je znanstvenofantastični akcijski horor "Alien 3" (1992), vrlo uspio treći nastavak poznatog serijala sa Sigourney Weaver koji je, podsjećaju iz "Tuškanca", u vrijeme premijere nezasluženo podcijenjen, a prilično vješto je uspio spojiti stravu u svemiru iz prvog filma s uzbudljivom akcijom iz drugog filma.

Projekt je od samog početka produkcije bio suočen s brojnim problemima, a Fincher ga je napustio prije završetka montaže, ne želeći naknadno imati nikakve veze s filmom. 

Još jedna od Fincherovih adaptacija je noirovski triler "Nestala" (2014), snimljen prema bestseler-romanu Gillian Flynn koja je napisala i scenarij, u kojemu je pronašao motive koji ga i inače ponajviše intrigiraju, od odnosa stvarnosti i pričina, preko igara manipulacije i stjecanja društvene i političke moći.

Retrospektivu zatvara u srijedu, 26. siječnja, politiziranom psihološkom triler-dramom "Muškarci koji mrze žene" (2011), adaptiranom prema prvom nastavku megabestseler trilogije "Milenij" Stiega Larssona, koji "savršeno korespondira s Fincherovim autorskim habitusom i svjetonazorom."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater