ZAGREB

Kinoteka: Program "Žensko lice rata" zatvara "Okupirane gradove"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Programom "Žensko lice rata", s filmovima koji kroz rodnu perspektivu istražuju napetost između osobne autonomije i odanosti nacionalnim i političkim ciljevima, zagrebačko kino Kinoteka ovaj tjedan završava svoj ciklus "Okupirani gradovi".

U srijedu, 1. prosinca program otvara "Abeceda straha", ratni triler Fadila Hadžića o agentici koja se kao sluškinja infiltrira u stan bogatih ustaških simpatizera, ne bi li pronašla popis provokatora koje je kontraobavještajna služba ubacila u redove partizana. 

"Hadžić je špijunsku priču razigrao živopisnim likovima, s intrigantno postavljenim rodnim i klasnim pitanjima", ističe se u najavi filma nakon kojega slijedi tribina u organizaciji Saveza scenarista i pisaca izvedbenih dijela.

Na tribini će sudjelovati Maša Grdešić i Marija Brajdić Vuković, mentorice novopokrenutog scenarističkog programa Zora Dirnbach. 

Film se prikazuje s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva, a ulaz je besplatan.

Dan kasnije program se nastavlja "Ozloglašenom" Alfreda Hitchcocka, slavnim filmom koji donosi kombinaciju romanse, screwball komedije i špijunskog trilera.

Osim po Hitchcockovom majstorstvu u kreiranju napetosti i humora film se pamti po jednom od najdužih poljubaca na velikome platnu, koji je Hitchcock podijelio u nekoliko manjih segmenata od nekoliko sekundi, kako bi ismijao i izazvao cenzuru svoga vremena, podsjeća se.

U programu je i film "Crna knjiga", ratni triler inspiriran istinitim događajima i likovima, koje nizozemski redatelj Paul Verhoeven koristi da bi doveo u pitanje nizozemske nacionalne mitove o otporu tijekom Drugog svjetskog rata. 

Iz Kinoteke kažu da je riječ o "raskošno produciranom, provokativnom i vrhunski režiranom povijesnom spektaklu, koji jednako dobro funkcionira kao visokobudžetna zabava i kao subverzivno istraživanje moralnog relativizma u izvanrednim okolnostima."

Tjedan zaključuje "Požuda, oprez", Zlatnim lavom nagrađeni film Anga Leeja, križanac erotske drame i špijunskog trilera, u kojem redatelj koristi erotsko-romantični zaplet kako bi postavio pitanja o odnosu osobne autonomije i odgovornosti prema kolektivu ili naciji.

U program Noviteti dolazi "Dinastija Gucci", novi film Ridleya Scotta inspiriran istinitom pričom o obiteljskom carstvu talijanske modne kuće Gucci i rađen već gotovo dvadeset godina. Na razvoju projekta izmijenilo se niz redatelja, uključujući i Wonga Kar-waija, a glumačku ekipu predvode Lady Gaga i Adam Driver.

Među novim filmovima na repertoaru još su "Zbornica" Sonje Tarokić, "Francuska depeša" Wesa Andersona, "Čovjek koji je prodao svoju kožu" tuniske autorice Kaouther Ben Hanije, "Pali anđeli" Wonga Kar-waija te "Plavi cvijet" Zrinka Ogreste.

Matineja predstavlja SF animiranu komediju za cijelu obitelj "Nesavršeni robot Ron", priču o dječaku koji se nastoji suprotstaviti sveprisutnošću društvenih medija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater