ZAGREB

Kinoklub Zagreb prikazuje digitalno restaurirane filmove Tatjane Ivančić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kinoklub Zagreb 3. studenoga, u okviru programa Kratki utorak, prikazuje digitalno restaurirane filmove Tatjane Ivančić, pionirke ženskog stvaralaštva u hrvatskom amaterskom i eksperimentalnom filmu te jedne od svojih najproduktivnijih autora.  

Njezini su filmovi bili prikazivani na brojnim festivalima diljem regije ali i na međunarodnim natjecanjima, na kojima je Ivančić ostvarivala zapažene filmske uspjehe, upisavši se u povijest kao jedina žena koja je osvojila i onodobnu titulu Majstora amaterskog filma. Od 1967. do 1986. godine Ivančić je napravila preko 70 filmova, no unatoč svojim pionirskim naporima do danas je ostala gotovo nevidljiva. 

Digitalnom restauracijom njenih filmova Kinoklub Zagreb želi započeti proces sustavnog rada na očuvanju i prezentaciji svoje arhive amaterskog i eksperimentalnog filma i učiniti vidljivim njegovanje gotovo stoljetne tradicije (avangardne) filmske kulture.

Većina filmova amaterske eksperimentalistkinje Tatjane Ivančić bavi se ljepotom svakodnevice, sitnim detaljima prirodnog svijeta i teksturama biosfere. Jednako je vješto, domišljato, pažljivo i poetično snimala mikrokozmos morskih plaža, gradsku vrevu reflektiranu u staklu izloga kao i prve korake svojih unuka.

U okviru Kratkog utorka prikazat će se njeni filmovi: Igra života, Dobro staro veslo, Varijacije, Dosada, Do posljednje kapi, Rapsodija u zelenom, Od 0 do 2, Putositnice, Od zore do mraka, (S)umorno more, Pijesak, Ekvinocij, Najveći dan, Grad u izlogu.

Filmove Tatjane Ivančić digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine.

Projekt je proveo Kinoklub Zagreb u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom – Hrvatskom kinotekom uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, priopćio je Kinoklub Zagreb.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom