ZAGREB

Kino Tuškanac: Wendersov film "Nebo nad Berlinom"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Filmom "Nebo nad Berlinom" u četvrtak se nastavlja velika online retrospektiva njemačkog redatelja Wima Wendersa koju organizira zagrebačko kino Tuškanac.

Riječ je o četvrtom filmu retrospektive koja je pokrenuta u okolnostima pandemije kada su na snazi preporuke da se ostaje kod kuće, a sva su kina zatvorena.

Jedan od Wendersovih najpoznatijih filmova osvojio je brojne nagrade, uključujući one za najbolju režiju u Cannesu i Europsku filmsku nagradu za režiju.

Glavnu ulogu anđela koji se u Berlinu zaljubljuje u lijepu, usamljenu trapezisticu (Solveig Dommartin) tumači Bruno Ganz, a film se pamti i po vizualno ozračju za koji je zaslužan direktor fotografije Henri Alekan.

Glume još Otto Sander, Curt Bois i Peter Falk, a jedna scena uključuje i glazbeni nastup Nicka Cavea and the Bad Seedsa koji su u vrijeme snimanja filma živjeli u Zapadnom Berlinu.

Wenders je djelo posvetio svojim 'anđelima' - najdražim redateljima (Yasujirô Ozu, François Truffaut i Andrej Tarkovski).

U subotu, 25. travnja, prikazat će se film "Američki prijatelj", adaptacija romana "Ripleyjeva igra" Patricije Highsmith.

To je priča o izrađivaču okvira za slike iz Hamburga (Bruno Ganz), koji misleći da je teško bolestan prihvati ponudu američkog prevaranta i preprodavača krivotvorenih umjetnina (Dennis Hopper) da izvrši ubojstvo po narudžbi.

Za manje, cameo uloge Wenders je angažirao filmske redatelje poput Petera Lilienthala, Nicholasa Raya i Samuela Fullera. Film je osvojio njemačke filmske nagrade za najbolju režiju i film.

Za 27. travnja najavljena je i projekcija filma "Golmanov strah od jedanaesterca" krimi drame adaptirane prema istoimenom romanu kontroverznog austrijskog pisca Petera Handkea, redateljeva prijatelja s kojim je više puta surađivao.

Glavni lik je golman kojega, nakon što se posvađa sa sucem, pošalju izvan terena, zbog čega on odlazi u Beč gdje besciljno luta ulicama, od hotela do kina gdje mu blagajnica zapne za oko, stoji u najavi.

Film je osvojio FIPRESCI nagradu na festivalu u Veneciji, a potom bio nedostupan gotovo trideset godina zbog neriješenih autorskih prava za glazbu.

Wenders je svojedobno tijekom procesa ponovnog otkupa svih svojih filmova za ovaj morao platiti dio glazbenih prava, a dio pjesama je morao zamijeniti drugima.

Program je otvorio je 17. travnja film "Paris, Texas", čime je kino Tuškanac postalo prvo kino u Hrvatskoj koje je priredilo retrospektivu u online okruženju. Dosad su prikazani još "U toku vremena" i "Alice u gradovima".

Svaki drugi dan u mjesec dana na web stranici kina postavit će se link na novi redateljev film, koji će uz naknadu od oko 20 kuna po filmu biti dostupan za gledanje 24 sata na području Hrvatske.

Riječ je tek o testnoj, probnoj fazi usluge, pa se za podršku koristi platforma Vimeo. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini