POREČ

Jedinstvena nagrada u Istarskoj županiji pripala Umjetničkoj školi Poreč: GLAZBENA ŠKOLA POREČ I RAVNATELJICA SANJICA SARA RADETIĆ NAJBOLJI U HRVATSKOJ

Gradonačelnik Loruis Peršurić posjetio je školu i čestitao ravnateljici i svim učenicima

Gradonačelnik Loruis Peršurić posjetio je školu i čestitao ravnateljici i svim učenicima


Već punih 18 godina pod vodstvom Sanjice Sare Radetić škola se nevjerojatno razvija i doživljava svoju renesansu: utrostručuje se broj učenika i učitelja, proširuje se s novim programima i odjelima, a svake se godine povećava broj nastupa i koncerata

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić posjetio je Umjetničku školu Poreč koja je nedavno okrunjena prestižnom titulom najuspješnije glazbene škole u Hrvatskoj, a njihova ravnateljica Sanjica Sara Radetić priznanjem za najbolju ravnateljicu. Ove vrijedne godišnje nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih i plesnih pedagoga (HDGPP), a valja istaknuti kako je Umjetnička škola Poreč među svim glazbenim i plesnim osnovnim, srednjim školama i akademijama, prva osnovna škola u Hrvatskoj kojoj je dodijeljena nagrada najuspješnije škole i jedina kojoj je ikad dodijeljena ta počasna nagrada u Istarskoj županiji.

Škola kao brend grada

Svečana dodjela nagrada održat će se na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na dan HDGPP-a 17. prosinca 2018. godine u 20 sati, te se ovaj gradonačelnikov posjet školi dogodio u radosnom iščekivanju uručenja nagrade.

- Umjetnička škola Poreč je naš brend, zaista škola koja je učinila da se ime Poreča u najboljem svjetlu čuje u cijeloj Hrvatskoj i šire. Rad sa djecom posebno je izazovan, zahtjevan i odgovoran posao, a kada taj rad daje ovakve izuzetne rezultate, kroz sve ove godine, taj uspjeh nije nimalo slučajan. To je jedna velika sinergija svih vas u ovom kolektivu, i naravno vaše ravnateljice koja već toliko godina uspješno vodi školu. Na vaše smo uspjehe svi posebno ponosni, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Ravnateljica Radetić zahvalila se gradonačelniku na kontinuiranoj podršci koju ova ustanova ima od grada, podsjetivši i na nadogradnju škole u Kandlerovoj u 2014. godini.

- Ova nagrada veliko je priznanje za sve nas, a mi ćemo se i dalje truditi u uvjetima koje imamo i sa stalnom željom da rastemo i napredujemo, da ostanemo u samom vrhu uspješnosti, rekla je ravnateljica.

Podsjetimo, Umjetnička škola Poreč počela je djelovati kao Osnovna glazbena škola u Poreču osnovana 1974. godine pri Narodnom sveučilištu, kasnije Pučkom otvorenom učilištu Poreč. Već punih 18 godina pod vodstvom Sanjice Sare Radetić škola se nevjerojatno razvija i doživljava svoju renesansu: utrostručuje se broj učenika i učitelja, proširuje se s novim programima i odjelima, a svake se godine povećava broj nastupa i koncerata. Škola je postala sveprisutna i prepoznatljiva u Poreču.

Ustanova s 289 učenika

Nekad jedva primjetna škola s manje od 100 učenika, danas je prerasla u brend grada Poreča, prepoznatljiva, respektabilna, uspješna Umjetnička škola Poreč sa 289 učenika i 28 učitelja. Sanjica Sara Radetić kao tadašnja ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Poreč osamostalila je školu 2014. godine i uz veliku podršku Grada Poreča proširila i poboljšala uvjete s novom zgradom, modernom opremom i zavidnim instrumentarijem. Svih tih godina u skladu s interesima i potrebama djece proširivala je programe škole s gudačima, puhačima, suvremenim plesom, područnim odjelom u Vrsaru, a sve kako bi djeci i roditeljima pružila željeno obrazovanje.

Umjetnička škola Poreč konstantno kao osnovna glazbena i plesna škola sudjeluje u kulturnom životu grada Poreča i šire te je prepoznatljiva po vrhunskoj kvaliteti i rezultatima rada koji nadmašuju programe osnovnog obrazovanja. Svih ovih godina nižu se sjajni rezultati, nagrade su sve brojnije i sve više je prvih nagrada i apsolutnih pobjeda što potvrđuje predani i marljiv rad cijelog kolektiva i dugotrajnost kvalitete i motivacije što je veliki izazov u današnje vrijeme. Samo u posljednjoj, 2018./2019. školskoj godini učenici i učitelji Škole osvojili su ukupno 96 vrijednih nagrada, od čega više od pola nagrada, odnosno 60 prvih nagrada i 15 apsolutnih pobjeda.

Učenici porečke škole kao pobjednici nastupali su na brojnim koncertima laureata na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima u zemlji i inozemstvu. Uz vrijedne nagrade, učenici su često i dobitnici posebnih nagrada te Oskara znanja. Izuzetna je i javna djelatnost. Ravnateljica kontinuirano potiče i motivira učitelje na stručno usavršavanje i javnu djelatnost. Učitelji sa svojim učenicima svake godine održe velik broj koncerata, plesnih produkcija i raznih nastupa na događanjima u gradu Poreču i na brojnim gostovanjima diljem Hrvatske i šire, o čemu svjedoči ukupno 142 koncerta i plesna programa od toga 96 u organizaciji škole te 46 gostovanja.

Nagrada Zagrebačkih solista

Uz brojne posebne nagrade, koncerte, seminare, jedna od dugogodišnjih nagrada je i nagrada Zagrebačkih solista koji su svih ovih godina redovito u Poreču svirali s pobjednicima koji su dolazili iz raznih krajeva svijeta, sa raznih pet kontinenata od Australije, Novog Zelanda, Japana, Kine, Koreje, Rusije, Europe do Sjeverne i Južne Amerike. Organizirala je koncerte svjetski priznatih glazbenika, članova Ocjenjivačkog suda u Eufrazijevoj bazilici, Istarskoj sabornici, Zavičajnom muzeju, Kazalištu, događaje koji su više bili primjereni velikim europskim metropolama, a nevjerojatni za grad poput Poreča.

Osnivač je i organizator Međunarodnog gitarističkog i violinističkog natjecanja Poreč Fest koje već deset godina okuplja mlade gitariste i violiniste, renomirane umjetnike i pedagoge iz zemlje i svijeta te poklonike glazbe. Ravnateljica Radetić inicijator je i organizator već punih 19 godina ciklusa koncerata pod nazivom "Ponovo zajedno" na kojima u vrijeme Uskrsa okuplja bivše učenike porečke škole koji su svoje glazbeno ili plesno obrazovanje nastavili u Puli, Rijeci, Splitu, Zagrebu i inozemstvu te ih kroz ovaj projekt zajedno s rodbinom, prijateljima i ljubiteljima glazbe i plesa prati i predstavlja kroz cijelo školovanje, kako napreduju i izrastaju u uspješne glazbenike, plesače i pedagoge.

Od brojnih projekata vrijedi istaknuti i autorske plesne predstave "Ježeva kućica" i "Alisa u zemlji čudesa" u režiji i koreografiji učiteljice Andreje Široki. Također, Umjetnička škola Poreč sudjelovala je u projektu "El Sistema u Istri" koji je provela udruga SO DO - El Sistema Hrvatska u suradnji sa Zakladom za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u Puli i Poreču, financirana od Europske unije, a sufinancirana od Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Poreč i Janigro

Uz brojne dugogodišnje projekte škole kao što su Dani klavira, Dani Harmonike, Dani gitare, Dani puhača, Dani gudača, Dani plesa, Dani škole, vrijedno je istaknuti i Međunarodno natjecanje i festival Antonio Janigro koji je od 2000. godine organizirala u Poreču. Natjecanje i Festival Antonio Janigro od skromnog, državnog natjecanja, preraslo je u svjetsko te su sudjelovali glazbenici iz raznih zemalja svijeta. Senzibilizirala je brojne sugrađane koji su raznim donacijama podržavali Janigro i svi su povezivali Poreč s natjecanjem Janigrom. (Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini