ZAGREB

Izložbe o konceptu anatomskog atlasa Rudolfa Valdeca i Bele Csikosa Sesije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U suradnji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti priređene su dvije izložbe kojima se iz različitih perspektiva predstavlja rukopisni koncept anatomskog atlasa za umjetnike kipara Rudolfa Valdeca i slikara Bele Csikosa Sesije.

Izložba "Volja je kostur – želja je mišićje" može se pogledati na portalu Digitalne zbirke HAZU, a izložba "Sat anatomije - nekad i sad" otvara se u utorak navečer u zagrebačkoj Galeriji Šira, priopćio je HAZU.

Okosnicu obje izložbene koncepcije predstavlja neobjavljeni udžbenik R. Valdeca i B. Csikosa Sesije, pripremljen 1914. u vrijeme njihova pedagoškog djelovanja na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 

Udžbenik "Plastička anatomija" čuva se u Ostavštini Rudolfa Valdeca u Arhivu za likovne umjetnosti HAZU.

Virtualna izložba "Volja je kostur, želja je mišićje / Rudolf Valdec i Bela Csikos Sesia: anatomski atlas za umjetnike" (dizbi.hazu.hr/anatomija/) donosi priču o arhivskom predmetu predstavljenom kroz nekoliko tematskih cjelina, koje uključuju analizu prethodno digitaliziranog rukopisa, razradbu odnosa umjetnosti i medicine, te početke i načine provođenja nastave "Plastične anatomije" na Akademiji likovnih umjetnosti od njezina osnutka do danas.

Važan dio izložbe čine recentni radovi studenata Akademije, uz dva kraća multimedijalna priloga o nastavi anatomije danas. 

Autorice izložbe su Jasenka Ferber Bogdan, Andreja Der-Hazarijan Vukić, Darija Alujević, Ariana Novina. 

Tehnička izvedba, napominje HAZU, povjerena je tvrtki ArhivPRO, a izložba je postavljena na portalu Digitalne zbirke HAZU.

U sklopu izložbe "Sat anatomije – nekad i sad" u Galeriji Šira bit će izloženi crteži i tekstovi iz Anatomskog atlasa, recentni radovi studenata Akademije s kolegija Plastična anatomija, kratki film o anatomiji autora prof. Darka Bakliže, te predstavljena povijest predmeta Anatomija čovjeka i Anatomija životinja na ALU u Zagrebu. 

Autorice su Ariana Novina i Darija Alujević. 

Izložba se može se pogledati do 20. travnja.

Izložbe su pripremljene u suradnji Arhiva za likovne umjetnosti HAZU i Arhiva Akademije likovne umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i potpomognute su sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i sredstvima udruge ICARUS Hrvatska u okviru aktivnosti međunarodnog projekta Kreativne Europe CREARCH.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of