ZAGREB

Izložba  "Programirana umjetnost" Lucije di Luciano i Giovannija Pizza

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nacionalni muzej moderne umjetnosti u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac otvara 13. siječnja u Galeriji "Josip Račić" izložbu  "Programirana umjetnost" talijanskih umjetnika Lucije di Luciano i Giovannija Pizza.

U autorskoj koncepciji povjesničara umjetnosti i likovnog kritičara Ješe Denegrija izložba će predstaviti devet njihovih slika iz Kolekcije Marinko Sudac, izvedenih u razdoblju od 1964. do 1967. godine.

Umjetnički par zajednički djeluje od početka 60-ih godina prošloga stoljeća, a 1965. sudjelovali su na izložbi Nova tendencija 3, u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu. Lucia di Luciano tada je pokazala svoju 'Operativnu strukturu' N - 15 , iz 1965., a Giovanni Pizzo " Sign - gestalt No 11" rad nastao 1964. godine, podsjetio je Denegri u predgovoru kataloga izložbe.

"Upravo se pojmovi kao što su "objektivnost" , "naučnost", " tehnička razrada", "sustav", "metoda" mogu izravno odnositi na pristup i poimanje umjetnosti para di Luciano - Pizzo u sklopu tipično talijanskog fenomena nazvanog arte programmata", ustvrdio je.

Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo bili su dio pokreta programirane umjetnosti (arte programmata), a u Zagrebu su se predstavili još 1965. na izložbi Nova tendencija 3 u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Lucia di Luciano ( 1933., Sirakuza) pohađala je Akademiju likovnih umjetnosti i bila članicom L'Associazione Artistica Internazionale u Rimu. Prvu samostalnu izložbu imala je 1965. u Galeriji Numero u Rimu. 

Giovanni Pizzo (1934., Veroli) pohađao je Akademiju likovnih umjetnosti i Francusku akademiju u Rimu. Prvu samostalnu izložbu imao je u galeriji La Fontanina u Sirakuzi 1958. 

Par se upoznao 1956. na Akademiji likovnih umjetnosti u Rimu i vjenčali tri godine kasnije. Osnovali su grupu Gruppo 63 (1963.), koja je uz njih uključivala još jedan umjetnički par - Liu Drei i Francesca Guarnerrija, a koja svoje istraživanje temeljei na logičko-matematičkim principima koje ultimativno stremi objedinjavanju umjetnosti, arhitekture i industrijskog dizajna. Grupa je izlagala u Rimu, Firenci i Livornu.

Nakon prestanka djelovanja te grupe osnivaju novu - Operativo R (1963. – 1968.) u kojoj su i Franco di Vito i Carlo Carchietti, a koja stvara naglašenom rigidnosti kojom slijede precizne teoretske principe znanstveno-logičkog područja. 

S obzirom na epidemiološku situaciju službeno otvorenje neće se održati, a izložba se može razgledati do 6. veljače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater