ZAGREB

Izložba plakata Borisa Bućana u Krakowu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izložba Borisa Bućana u okviru hrvatsko-poljske bilateralne suradnje te u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Međunarodnog kulturnog centra u Krakowu bit će svečano otvorena u četvrtak, 2. srpnja, izvijestilo je Ministarstvo kulture.

Zbog mjera sigurnosti glede pandemije COVID-19, otvorenje će se održati u četvrtak, premda je riječ o aktivnosti u okviru kulturno-umjetničkog programa tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU.

U Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu izložba će biti otvorena do 16. kolovoza, a nakon toga putuje u Gdanjsk, gdje će od 4. rujna do 30. listopada biti izložena u kazalištu Gdański Teatr Szekspirowski kao dio festivala Hrvatski tjedan koji će se upriličiti od 8. do 14. listopada. 

Izložba plakata Borisa Bućana, jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih oblikovatelja nakon uspješnog predstavljanja u Galeriji Miejska Arsenał u Poznanju gostuje i u Krakowu, gdje će se poljskoj javnosti predstaviti plakati koji prekoračuju granicu oglasnog medija te inventivnim likovnim, kolorističkim i kompozicijskim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis koji je odavno postao prepoznatljiv i priznat i izvan granica Lijepe naše.

Njegove "ulične slike", kako navodi ministarstvo, djela su koja prikazuju umjetnikov samosvojan pristup koji se temelji na širenju percepcije i redefiniranju medija plakata uvođenjem nestandardnih monumentalnih formata i elemenata slikarskog, grafičkog i crtačkog izraza. 

Plakatni opus umjetnika Borisa Bućana zaseban je fenomen koji počiva na iznimnoj idejnoj kreativnosti koja kod promatrača pobuđuje višeslojni svijet slobodnih asocijacija i tumačenja, ističe ministarstvo i dodaje kako izložba obuhvaća izbor plakata velikih formata nastalih početkom 1980-ih godina koji pripadaju antologijskoj seriji rađenoj za HNK Split.

Bućanovi radovi nalaze se u najvažnijim muzejima i galerijama diljem svijeta, kao što su: MoMA, Cooper-Hewitt Museum u New Yorku, Staatliches Museum für Angewandte Kunst u Münchenu, Deutsches Plakat Museum u Essenu, The Victoria and Albert Museum u Londonu i drugi. 

Izložbu Borisa Bućana financijski je podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini