ZAGREB

Izložba "Opsesija" Lade Vlainić u Studiju Moderne galerije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Moderna galerija otvara u četvrtak u Studiju "Josip Račić“ izložbu "Opsesija" Lade Vlainić, na kojoj se autorica predstavlja recentnim, još neizlaganim crtežima nastalima neposredno nakon razornog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb, te nekoliko ranijih ostvarenja.

Lada Vlainić profesionalno djeluje u različitim područjima vizualnog stvaralaštva, uključujući kompjutorsku animaciju i grafički dizajn, a kao crtačicu dulje od desetljeća nadahnjuje svijet električnih žica.

Kako je napomenula autorica predgovora Lana Šetka, umreženi svijet jasnih linija u recentnim radovima umjetnice poprima mnogo fluidnije obrise: odjednom iz čistine nastaje magla koja obavija nadrealne prizore metalne hladnoće, a igra sivih tonova izaziva nadmetanje svjetla i tame, sigurnosti i neizvjesnosti, suzdržanosti i oslobođenja, rečenog i nedorečenog. 

"Razlomljeni kadrovi otisnutih snova – u kojima je motiv sveden tek na detalj koji implicira ono što on u suštini jest, u kojima se isprepliću stvarno i nestvarno, svijest i mašta, moguće i nemoguće – stvaraju različite asocijacije poput zimskog pejzaža promatranog kroz zaleđeno prozorsko staklo u kojem se jedva ocrtavaju siluete ili razbijeno zrcalo u čijim se rasutim komadićima pokušavamo prepoznati", ustvrdila je.

Lada Vlainić rođena je u Splitu, a diplomirala na Fakultetu građevinskih znanosti u Zagrebu gdje živi i radi.  Uz slikarstvo, kontinuirano stvara u području grafičkog dizajna i kompjutorske animacije. Uz brojne zapažene projekte, autorica je postaja križnog puta u kapelici sv. Josipa u Zagrebu. Dobitnica je nagrade na 7. međunarodnom bijenalu crteža u Plzeňu 2010.

Njezina izložba u Studiju "Račić" bit će otvorena do 20. rujna.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini