ZAGREB

Izložba haiku slika u sjećanje na akademika Devidéa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Izložba haiku slika autora Mihovila Rismonda na billboardima "U sjećanje na Vladimira Devidéa" održat će se povodom 10. obljetnice smrti tog akademika i matematičara, posebno zaslužnog za promociju japanske kulture u Hrvatskoj, naročito haiku poezije.

Ova jedinstvena izložba 12 haiku slika održat će se prvi put u Hrvtaskoj i Zagrebu na javnim površinama od 13. do 26. kolovoza, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Japanskoga veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.

Izložba "U sjećanje na Vladimira Devidéa“ promovirat će Zagreb diljem svijeta, posebno u krugovima ljubitelja haiku poezije, priopćila je u srijedu Turistička zajednica grada Zagreba (TZGZ).

Dobio japansko carsko odlikovanje, njemu u čast utemeljena svjetska nagrada

Hrvatski matematičar, japanolog, akademik i književnik i istaknuti promicatelj japanske kulture Vladimir Devidé rođen je u Zagrebu 3. svibnja 1925. gdje je i umro 22. kolovoza 2010.

Za svoj rad dobio je japansko carsko odlikovanje, a pjesnik i diplomat Drago Štambuk ustanovio je 2011. njemu u čast godišnju svjetsku nagradu "Vladimir Devidé" za najljepšu haiku pjesmu na engleskom jeziku.

"S velikim veseljem TZGZ prepoznao je ovaj projekt kojim prvi put u Hrvatskoj pretvaramo javne reklamne površine u velike 'urbane galerije' haiku slika na otvorenom. Realizacija izložbe 12 haiku slika na zagrebačkim billboardima pruža našim sugrađanima i posjetiteljima pravi umjetnički užitak dok prolaze gradom", istaknula je direktorica TZGZ Martina Bienenfeld.

Izložba predstavlja Zagreb i kao kreativan i autentičan grad

Bienenfeld smatra da ovakva afirmacija umjetnosti predstavlja Zagreb i kao kreativan i autentičan grad, a kroz svoju temu omogućuje dodatno jačanje veza Zagreba i Hrvatske s Japanom.

U najavi je istaknuto da će Izložba "U sjećanje na Vladimira Devidéa" promovirati Zagreb diljem svijeta, posebno u krugovima ljubitelja haiku poezije.

Autor izložbe Mihovil Rismondo rođen je u Splitu 1950. gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. Cijeli život radio je u propagandi kao koncepcioner i kreator, a nekoliko godina predavao je i na Ekonomskom fakultetu u Splitu. 

Među ostalim, Rimondo je za "Slobodnu Dalmaciju" radio projekt referenduma za naziv autoceste koji je rezultirao imenom "Dalmatina", bavi se fotografijom, dugo godina vodio je kampanju “Eva sardine”.

Pisao je i režirao reklame koje je snimao nedavno preminuli Andrija Pivčević, legendarni autor reklama za Pipi, a među njegovim mnogim aktivnostima je i stvaranje haiku slika koje je više puta izlagao.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater