ZAGREB

Izložba čestitki iz Muzeja za umjetnost i obrt postavlja se u Šangaju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

"My Best Wishes", izložba blagdanskih čestitki Muzeja za umjetnost i obrt koja je krajem prošle i početkom ove godine bila otvorena u tom muzeju pod nazivom "Sljedeća će biti bolja…“, otvara se u srijedu 6. studenoga u Muzeju umjetnosti Minsheng u Šangaju.

Izložba u Šangaju ostaje otvorena do veljače 2020. godine, a otvorit će ju predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, koji od 2. do 6. studenoga boravi u posjetu Narodnoj Republici Kini u okviru Hrvatsko - kineske godine kulture i turizma, najavljeno je iz MUO.

Na zagrebačkoj izložbi, postavljenoj prigodno uz Advent, se kroz više od 400 primjera božićnih i novogodišnjih čestitki prikazalo kako su se čestitke mijenjale, od kraja 19. stoljeća i klasičnih 'kartolina' do danas, kada prevladavaju e-mail čestitke.

Bile su prikazane dvije vrste čestitki - privatne, koje se odnose na razdoblje iz prve trećine 20. stoljeća, te poslovne uglavnom iz razdoblja nakon Drugog svjetskog rata.

Početkom 20. stoljeća radile su se portretne fotografske čestitke, a kasnije se sve više eksperimentira s vrstama tiska i papira.

Neke od njih bila su prava mala umjetnička djela, a u njihovoj izradi okušala su se velika imena domaćeg dizajna i umjetnosti poput Rudolfa Mosingera, Ateliera Tri, Ivana Picelja, Milana Vulpea, Aleksandra Srneca, Mihajla Arsovskog i Marije Kalentić, Ice Voljevice.

Obuhvaćene su čestitke Zbirke starije i novije fotografije te Zbirke grafičkog dizajna  MUO, a kustosice izložbe bile su Dunja Nekić i Koraljka Vlajo.

Iz MUO kažu da je gostovanje te izložbe u Šangaju rezultat suradnje njihova muzeja i Shanghai Mingsheng Art Museuma zahvaljujući Memory Bai, predstavnici Kinesko-hrvatske udruge za kulturnu i gospodarsku suradnju, ravnatelju MUO Miroslavu Gašparoviću, ravnateljici Shanghai Minsheng Art Musuema Gan Zhiyi, kao i timovima kustosa iz zagrebačkog i šangajskog muzeja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater