ZAGREB

Izložba "Bauhaus: od škole do pokreta" u Galeriji umjetnina Split

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Stota godišnjica osnivanja njemačke škole za arhitekturu, dizajn i vizualne umjetnosti Bauhaus, koja se ove godine slavi diljem svijeta, obilježit će se u Hrvatskoj izložbom "Bauhaus: od škole do pokreta", koja se otvara 9. studenog u Galeriji umjetnina Split, u suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti.

Na izložbi će se predstaviti izbor slika, grafika, fotografija, arhitektonskih nacrta i namještaja, kao i jedinstvene arhivske građe iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti, Muzeja za umjetnost i obrt, Galerije umjetnina i privatnih zbirki u Hrvatskoj, koji daje pregled pokreta zaslužnog za razvoj modernizma na svjetskoj razini.

"Kroz radove studenata i profesora Bauhausa iz hrvatskih muzeja i privatnih zbirki, izložba prenosi priču o toj jedinstvenoj školi koja je svojim utjecajem u potpunosti promijenila tijek poslijeratne svjetske arhitekture, dizajna i umjetnosti, unatoč činjenici da je djelovala samo četrnaest godina", ističe se u najavi.

Walter Gropius osnovao je 1919. u Weimaru Bauhaus, koja djeluje najprije u Dessau, a zatim u Berlinu. Funkcionalnost, estetika čistih formi i jednostavnost prepoznatljive su odrednice te škole, koja je vrlo brzo postala međunarodno prepoznatljiva, ne samo u arhitekturi, umjetnosti i dizajnu, već i kao određeni svjetonazor i način života.

Posebno mjesto u hrvatskoj povijesti umjetnosti, pa i na izložbi, imaju studenti Bauhausa Otti Berger, Ivana Tomljenović i Gustav Bouhtinsky koji su ju pohađali u vrijeme njenog djelovanja u Dessau.

Uz njih, izložba donosi radove drugih studenata, Augusta Černigoja, Farkasa Molnára, Lou Scheper, te profesora među kojima su Paul Klee i Marcel Breuer. Ti su radovi dio Zbike Marie Luise i Ruth Betlheim koja se čuva u MSU Zagreb.

Poseban dio izložbe prikazuje utjecaje Bauhausa na poslijeratnu arhitekturu, umjetnost i oblikovanje u Hrvatskoj kroz radove članova grupe EXAT 51 (Bernardo Bernardi, Ivan Picelj, Vjenceslav Richter, Aleksandar Srnec, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vladimir Zarahović, Vladimir Kristl).

Izložba, kojoj su kustosice Jasminka Babić i Vesna Meštrić, ostaje otvorena do 11. prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum