NOVA KNJIGA

"Hrvatski vremeplov" Josipa Grbca: Teološko-etička promišljanja o hrvatskoj zbilji

| Autor: Glas Istre
Knjiga je objavljena u izdanju Kršćanske sadašnjosti

Knjiga je objavljena u izdanju Kršćanske sadašnjosti


Autor Josip Grbac, svećenik i redoviti profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu – Teologija u Rijeci, u djelo je sabrao kolumne koje je više od jednog desetljeća pisao u dva katolička mjesečnika: u obiteljskoj reviji Kana, pod naslovom "Pitanje sadašnjega trenutka" i u glasilu Porečko-pulske biskupije Ladonja pod naslovom "Aktualno". Otuda i naslov knjige "Hrvatski vremeplov", koji u prenesenom smislu znači plivanje kroz vrijeme hrvatske zbilje.

Sadržaj kolumni nije isključivo teorijsko teološko i etičko promišljanje, neovisno o vremenu u kojem se događa, nego pokušaj primjene teoloških i etičkih sadržaja i naputaka u konkretnom trenutku, i na pitanja i probleme koji se u tim trenucima događaju u Hrvatskoj, Europi i svijetu, kako u društvu tako i u Crkvi.

Kada teolog i etičar pristupi kritičkom promišljanju o zbivanjima u Hrvatskoj, Europi i svijetu kroz relativno dugo razdoblje, on nužno svoje zaleđe ima u Riječi Božjoj i kršćanskoj etici koja nastoji tu Riječ uprisutniti u praksi. Riječ Božja i kršćanska etika jesu ključ kritičkog pristupa.

Cilj je ove knjige olakšati kršćaninu odluku kako se, kao kršćanin, postaviti u odnosu na mnoga zbivanja u hrvatskom društvu jer on nije i ne smije biti pasivni promatrač zbivanja oko sebe.

Knjiga je satkana od čak XVI. poglavlja na 603 stranice, a tematske okosnice nekih od njih su, primjerice, Crkva, vjera i društvena stvarnost, Obitelj – problem ili bogatstvo?, Grijeh nasilja, Društvena etika, Europa i etička pitanja, Ekologija, Bioetičke teme. Grbac se osvrnuo i na rodnu Istru pa tako pretposljednje poglavlje nosi naziv Istra i njezini velikani.

Kako se navodi u recentiji u ovom iscrpnom djelu čitatelj će pronaći pravo vrelo i dalje aktualnih društvenih, političkih, etičkih pitanja, a knjiga je objavljena u izdanju Kršćanske sadašnjosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini