ZAGREB

Hrvatski filmovi na beogradskom FEST-u, Dana Budisavljević u žiriju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na 48. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu FEST, koji se održava od 28. veljače do 8. ožujka, bit će prikazano šest hrvatskih filmova, a hrvatska redateljica Dana Budisavljević članica međunarodnog žirija Glavnog natjecateljskog programa.

U taj su program uvršteni hrvatski dugometražni igrani filmovi "Mater" Jure Pavlovića i "Glas" Ognjena Sviličića te hrvatska manjinska koprodukcija "Otac" Srdana Golubovića, koja će svjetsku premijeru imati nekoliko dana ranije na Berlinalu, a u Beogradu će otvoriti festival.

O najboljem filmu, od njih 20 iz cijeloga svijeta, odlučuje međunarodni peteročlani žiri, među kojima je i Dana Budisavljević, a publika će prvi put na FEST-u moći glasati za najbolji europski film iz Glavnog natjecateljskog programa, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Novi natjecateljski program festivala - FEST Fokus, koji skreće pažnju na hrabra autorska ostvarenja, među 19 ostvarenja, predstavlja i satirični triler Ivana-Gorana Viteza "Dopunska nastava".

Kratkometražni film "Više ne znam ko smo mi" Borisa Homovca, koji će 7. ožujka imati svoju regionalnu premijeru te dugometražni igrani film, manjinska  hrvatska koprodukcija "Sin" redateljice Ines Tanović, prikazuju se u sklopu 'Specijalnih projekcija'.

Ovogodišnji festival se odvija u devet dvorana diljem Beograda, a četvrtinu filmskog programa su naslovi u režiji žena.

Počasni gost bit će John Malkovich koji će primiti priznanje Beogradski pobjednik za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a na festivalu će se i odati počast nedavno preminuloj glumici Nedi Arnerić, u sklopu programa 'FEST klasik' koji donosi devet njenih filmova.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of