ZAGREB

Hrvatska serija "Betonski spavači" za belgijsku publiku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Između 27. travnja i 3. svibnja belgijska publika moći će pogledati serijal "Betonski spavači" te film "Kuća na pijesku" Ivana Martinca, kao dio programa "Betonska utopija" dostupnog na stranicama Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu.

Program "Betonska utopija" kroz dijalog "prošlosti i sadašnjosti, optimizma i sumnje te utopije i stvarnosti" nudi uvid u povijest hrvatskog društva i umjetnosti,  a središnje mjesto imaju "Betonski spavači", hvaljena dokumentarna serija koja istražuje arhitektonska remek-djela i ambiciozne urbanističke projekte iz razdoblja socijalizma te njihovo nasljeđe.

Kako je izvijestio Hrvatski audiovizualni centar, program uključuje četiri epizode iz dviju sezona Betonskih spavača - one posvećene Jadranskoj magistrali, Splitu III, Zagrebačkom velesajmu te kulturnim, umjetničkim i radničkim centrima.

"Betonski spavači" nastali su u koprodukciji kuće Hulahop i Hrvatske radiotelevizije, a autori su joj Saša Ban (redatelj, scenarist), Miljenka Čogelja (producentica), Maroje Mrduljaš (voditelj, scenarist) i Nevenka Sablić (scenaristica).

Program donosi i "Kuću na pijesku", jedini dugometražni film Ivana Martinca, nadahnut arhitekturom i atmosferom naselja Split III, u kojem se odvija veći dio filma.

"Riječ je o remek-djelu kasnog modernizma, a u programu će biti dostupna nedavna digitalna restauracija filma, kojoj je to međunarodna premijera", ističe se.

Projekt digitalizacije i restauracije vodio je Kino klub Split u suradnji s Ivanom Vukovićem, KLIK Filmom, Hrvatskim državnim arhivom i Hrvatskim filmskim savezom.

Program "Betonska utopija" dio je kulturnih događanja u sklopu Predsjedavanja Hrvatske Vijećem Europske unije, a nastao je u suorganizaciji HAVC-a, Ministarstva kulture RH i Umjetničkog centra BOZAR u Bruxellesu.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater