ZAGREB

"Hitlerovi logori smrti u okupiranoj Poljskoj" Iana Baxtera na hrvatskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Naklada Ljevak objavila je hrvatski prijevod knjige vojnog povjesničara Iana Baxtera "Hitlerovi logori smrti u okupiranoj Poljskoj", koja kroz 250 rijetkih fotografija iz ratnih arhiva podsjeća na stravičnu stvarnost nacističkog programa genocida.

Ian Baxter vojni je povjesničar specijaliziran za njemačku vojnu povijest 20. stoljeća.

Napisao je više od pedeset knjiga, među kojima su "Poljska – osamnaestodnevni pobjednički marš", "Panzeri u sjevernoj Africi", "Ardenska ofenziva", "Zapadna kampanja", "Crvena armija u Staljingradu", "Elitne njemačke snage u Drugom svjetskom ratu", "Operacija Bagration – uništenje Grupe armija Centar", "Rommel i afrički korpus", "Podmornički rat" te, najnovija, "Šesta armija i put u Staljingrad".

Baxter je objavio i više od stotinu članaka, uključujući "Posljednji Hitlerovi dani", "Vučja jazbina", "Priča o raketnom programu V1 i V2", "Tajna letjelica iz Drugog svjetskog rata", "Rommel u Tobruku", "Tajni britanski planovi za atentat na Hitlera" i mnoge druge.

Također je za objavljivanje recenzirao brojne vojne studije, pribavio tisuće fotografija i važnih dokumenata raznim nakladnicima i filmskim kompanijama diljem svijeta te držao predavanja u raznim školama, na koledžima i sveučilištima širom Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske.

Njegova knjiga "Hitlerovi logori smrti u okupiranoj Poljskoj: Rijetke fotografije iz ratnih arhiva" donosi 250 rijetkih fotografija iz ratnih arhiva koje iscrpno opisuju sve aspekte funkcioniranja nacističkih logora smrti u okupiranoj Poljskoj prikazujući stradanja uglavnom Židova, ali i ruskih vojnih zarobljenika.

Tome su kontrapunktirane fotografije bezbrižne, opuštene, pa čak i vesele atmosfere u kakvoj su svoj boravak u spomenutim logorima provodili njemački oficiri i vojnici. 

Već gotovo 80 godina koncept i razmjeri nacističkog programa genocida ostaju neizbrisiva mrlja na ljudskoj vrsti, stoji u najavi. Procjenjuje se da je između 1941. i 1945. godine tri i pol milijuna Židova i nepoznat broj drugih nearijskih naroda, uključujući sovjetske ratne zarobljenike i Rome, ubijeno u šest koncentracijskih logora podignutih u Poljskoj: Auschwitz-Birkenauu, Belzecu, Chelmnu, Majdaneku, Sobiboru i Treblinki.

Koliko god te fotografije bile jezive, današnje generacije valja podsjećati na nečovječnost o kojoj svjedoče, ako ni zbog čega drugog onda radi toga da se takvi stravični zločini više nikad ne ponove, ističu iz Naklade Ljevak.

Knjiga želi postići upravo to, prikazujući povijest tzv. konačnog rješenja te podizanje logora u sklopu Operacije Reinhard, najsmrtonosnijeg dijela holokausta, pokrenutog na Hitlerov zahtjev da se ubrza konačno rješenje židovskog pitanja, čija je jedina svrha bila masovno ubijanje i genocid, dodaju.

Hrvatski prijevod potpisuje Igor Buljan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom