ZAGREB

HAZU - NMMU je svjestan ispravnosti Akademijina stajališta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) ustvrdila je kako zahtjev Nacionalnoga muzeja moderne umjetnosti (NMMNU) da se izmjeni Zakon o HAZU samo pokazuje u kojoj je mjeri NMMU svjestan ispravnosti Akademijina stajališta koja i dalje predlaže mirno rješenje prijepora.

Nakon što se u ponedjeljak NMMU u izjavi osvrnuo na konferenciju za medije HAZU, održanu u petak, 16. travnja, Akademija je u utorak u izjavi ustvrdila kako je "NMMU iznio niz netočnih podataka i pogrešna tumačenja zbivanja u prošlosti koje ne odgovara pravom stanju stvari". 

HAZU: Iskrivljen pristup NMMU-a ne pridonosi rješenju prijepora

"Takav iskrivljeni pristup ne pridonosi rješenju prijepora i odraz je izbjegavanja da se priznaju pravno relevantne činjenice", stoji u izjavi HAZU.

Dodaje se kako Akademija nema potrebu ponavljati ono što je već iznijela u javnosti, a što, smatra "dovoljno ukazuje na promašenost izjave o kojoj je ovdje riječ, nego samo zahtijeva da se poštuju hrvatski pravni poredak i pravomoćne odluke sudova".

Istaknuto je kako Hrvatska akademija ostaje i dalje pri svom prijedlogu mirnog rješenja prijepora sklapanjem ugovora kojim bi se Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti omogućilo upravljanje Akademijinim umjetninama u Akademijinom prostoru koji sada koristi.

"Izrečeni zahtjev za izmjenom pred trideset godina donesenoga Zakona o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti samo pokazuje u kojoj je mjeri Nacionalni muzej moderne umjetnosti svjestan ispravnosti Akademijinog stajališta", zaključio je HAZU.

NMMU je pak u ponedjeljak pozvao Hrvatski sabor da razmotri štete po državnu imovinu i kulturno dobro prouzročene primjenom Zakona o HAZU, te da pristupi njegovoj reviziji i da se transparentno prikaže trošenje enormnih javnih sredstava dodijeljenih HAZU.

NMMU, donedavno Moderna galerija, zatražio je i da Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) istraži pravnu valjanost te razmjere i izvore nekretninskoga bogatstva Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), među kojima je i Vranyczanyeva palača u kojoj je smješten NMMU, koja je u vlasništvu HAZU koje pak NMMU osporava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater