RIJEKA

Gradonačelnik Filipović podupire intendanta Marina Blaževića

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Riječki gradonačelnik Marko Filipović podupro je u petak u priopćenju za javnost intendanta riječkoga HNK Marina Blaževića zbog ostvarenih uspjeha, a iznošenje sumnji u zakonitost poslovanja i rada tog kazališta smatra namjernim nanošenjem štete toj instituciji.

Filipović je istaknuo da Blažević nije član nijedne političke stranke niti je na dužnost intendanta predlagan i biran po takvom kriteriju.

"Sve dok sam gradonačelnik, zalagat ću se da takav apolitičan pristup, u kojem su bitne reference i rezultati a ne stranačka pripadnost, ostane riječki doseg i riječka vrijednost", rekao je.

Riječki gradonačelnik reagirao je nakon burnih rasprava o radu Blaževića kao intendanta.

Blaževića se optužuje za uvođenje strahovlade u kazalište, narušavanje međuljudskih odnosa, opstrukciju rada Kazališnog vijeća i povrede akata kazališta. Politička stranka PGS, iz čijih je redova predsjednica riječkoga Gradskog vijeća, u petak se zauzela za smjenu intendanta.

Filipović drži krajnje neprimjerenim zahtjeve da se gradska uprava ili Gradsko vijeće bave narušenim međuljudskim odnosima u kazalištu ili u bilo kojoj instituciji, tvrtki ili organizaciji.

"Posredovanje u popravljanju međuljudskih odnosa u ustanovama nije posao ni izvršne ni predstavničke vlasti", ističe i dodaje da zaposlenici kazališta koji smatraju da su im povrijeđena ikakva prava, od radnih do ljudskih, imaju na raspolaganju mnoga legitimna sredstva i alat, uključujući sudove. 

"Iznošenje sumnji u zakonitost poslovanja i rada riječkog kazališta smatram namjernim nanošenjem štete ovoj instituciji, odnosno narušavanjem ugleda koji naše kazalište uživa pred publikom, pred ostatkom Hrvatske, ali i izvan granica naše zemlje", navodi Filipović u priopćenju i najavljuje upućivanje unutarnje revizije u HNK te preispitivanje rada Kazališnog vijeća. 

Smatra da su apsurdne prozivke upućene djelatnicima kazališta, među kojima i intendantu, za sudjelovanje u projektu EPK bez odobrenja Kazališnog vijeća. Suorganizatori programa bile su kulturne ustanove, a Grad Rijeka kao osnivač ih je zadužio da osmisle, organiziraju i provedu reprezentativan program, ističe gradonačelnik Filipović. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater