ZAGREB

Glazba Tomislava Simovića u interpretacijama umjetnika iz 9 zemalja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glazba Tomislava Simovića za znanstveno-fantastični film "Gosti iz galaksije" Dušana Vukotića objavljena je ovih dana na albumu kao posveta tom istaknutom skladatelju i autoru, u interpretaciji jedanaest autora iz devet zemalja.  

Kako podsjeća Hrvatski audiovizualni centar u svojoj objavi, Dušan Vukotić, dobitnik Oscara za kratkometražni animirani film "Surogat" snimio je 1981. film "Gosti iz galaksije" koji spaja znanstvenu-fantastiku, horror i dječji film, s Ksenijom Prohaskom, Žarkom Potočnjakom, Ljubišom Samardžićem i Reneom Bitorajac u naslovnim ulogama, dok je filmsko čudovište kreirao slavni češki umjetnik Jan Švankmajer. 

Iako je dobio nagrade na specijaliziranim festivalima, film u domaćim kinima nije ostvario značajne rezultate, no novije generacije filmofila i filmologa smatraju ga kultnim, a s vremenom se u fokusu našla i inovativna glazba Tomislava Simovića.

Zagrebačko-riječka izdavačka kuća Fox & His Friends restaurirala je i objavila njegovu glazbu na vinilu 2017. godine, što je ujedno i prvi cjelovito objavljeni Simovićev soundtrack, prva u potpunosti elektronska i sintetička filmska partitura.

Taj je soundtrack ponuđen hrvatskim i inozemnim glazbenicima, što je i u svijetu rijetko 'tribute' izdanja - dobili su ih samo najveći, između ostalih, Ennio Morricone, Steve Reich, Peter Thomas Orchestra, napominju iz HAVC-a.

Autori su na temelju Simovićeve glazbe za "Goste iz galaksije" snimili svoja djela koja su direktna inspiracija, prerada, obrada, remix, reinterpretacija ili sasvim nova kompozicija.

Urednici izdanja 'Visitors From The Galaxy Revisited', Željko Luketić i Leri Ahel, ostavili su autorima umjetničku slobodu pa je finalan rezultat iznimno zanimljiva kombinacija apstrakne, ambijentalne, ali i plesne i moderne elektronske glazbe, dodaje se.

U 75 minuta materijala izmjenjuju se i različiti pristupi skladanju i ideji 'remixa', a sve je otisnuto na dvostrukom LP albumu kojeg prati i posebna oprema: tekst i detaljan uvodnik izdanja, do sada neviđene fotografije iz filma i grafička obrada dizajnerice Sare Pavleković Preis koja je bila inspirirana legendarnim i u Europi cijenjenim japanskim izdanjima ploča.

Album je otisnut i 'izravno rezan' posebnom audiofilskom tehnikom Direct Metal Mastering (DMM) u slavnom njemačkom studiju Pauler Acoustics, iz kojega su izašli i albumi Franka Zappe, The Rolling Stonesa, Neila Younga, Primal Scream.  

Tomislav Simović (1931.-2014.) autor je više od 300 partitura za film, radio i televiziju, autor slavne teme za animirani serijal Profesor Baltazar, skladatelj Zagrebačke škole animacije. S njime su radile i pop-zvijezde, od Ive Robića, Tereze Kesovije do Arsena Dedića, Višnje Korbar, Lole Novaković i Drage Diklića.  Imao i svoj poznati jazz-orkestar, te surađivao s glazbenicima poput Igora Savina, Zlatka Tanodija, Petka Kantardžijeva, Ozrena Depola i Freda Došeka. 

Pozivu izdavačke kuće Fox & His Friends odazvali su se nagrađivani glazbenici braća Alen i Nenad Sinkauz iz Hrvatske, Goran Vejvoda, francuski i američki multimedijalni umjetnik, prije toga glazbenik i suradnik u beogradskim skupinama Kozmetika, Idoli, Šarlo akrobata, D'Boys, Bebi Dol.

Tu su i Timothy Fife, američki glazbenik koji je radio glazbu za filmove Paula Schradera, Herschella Gordona Lewisa i Troma Pictures, Credit 00 - Alexander Dorn, glazbeni i vizualni umjetnik iz Njemačke, electro-etno-jazz senzacija Tapan (Goran Simonoski i Nebojša Bogdanović iz Beograda, Anatolian Weapons (Aggelos Baltas iz Grčke, glazbenik i DJ, Drvg Cvltvre - Vincent Koreman iz Nizozemske), Repeated Viewing -  Alan Sinclair iz Ujedinjenog Kraljevstva, Heinrich Dressel - Valerio Lombardozzi iz Italije, elektronski je producent iz Rima, Ali Renault, DJ i producent iz Londona) te Security DJ, francuski glazbenik.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater