ZAGREB

Festival DORF  od 17. do 21.kolovoza u Vinkovcima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nagrada za životno djelo Festivala dokumentarnog rock filma DORF, koji će od 17. do 21.kolovoza održati u Vinkovcima, dodijeljena je snimatelju i redatelju Radislavu Jovanovu Gonzu, a posebno priznanje festivala za doprinos undergroundu Mati Škugoru.

Festival je od 2007. do danas gostovao u 85 gradova i šest zemalja, a njegove je programe vidjelo gotovo 45 000 posjetitelja, a ove godine, nakon Reunited festivala u Valpovu, dogovoreno je nekoliko prikazivanja i predstavljanja festivalskih aktivnosti u Hrvatskoj, najavio je Hrvatski audiovizualni centar.

U Virovitici, u okviru programa ViKA (Virovitička Kulturna Alternativa), u Horn Pubu prikazan je kratki film o koncertu sastava Repetitor u Okružnom zatvoru u Beogradu, a drugi dio predstavljanja održat će se 22. srpnja na istom mjestu, uz popratni program.

U Čakovcu je u okviru programa Ljeto u gradu Zrinskih, već tradicionalno, 7. srpnja organizirana je projekcija dva DORF filma – o Goranu Baretu i Krešimiru Oremušu.

U Bjelovaru, u okviru DOKUArt festivala organizirano je DORF predstavljanje 23. srpnja te će ljubitelji glazbenih dokumentaraca imati priliku pogledati dva glazbena dokumentarca iz DORF programa.

Tijekom ljeta još je pripremljeno i gostovanje u Zadru.

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima, povezujući program 9. Antičkih filmskih večeri i 15.Festivala dokumentarnog rock filma, u Filmskom tjednu od 17. do 21.kolovoza. 

O najboljem DORF 2021 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Andrej Korovljev (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma "Tusta", predsjednik žirija), Tanja Kvorka (novinarka i urednica rubrike kultura i showbiz u Glasu Slavonije) te Vjeran Hrpka (filmski snimatelj).

Nagrada za životno djelo Gonzu

Dobitnik Nagrade za životno djelo, snimatelj i redatelj Radislav Jovanov Gonzo diplomirao na ADU-u u Zagrebu, za HRT je radio od 1985. do 94. kao asistent kamere na dokumentarnim filmovima, TV dramama i serijama.

Od 1988. djeluje kao redatelj, često istodobno i snimatelj glazbenih videospotova. Režirao je više od 350 glazbenih spotova te nekoliko dokumentarnih i kratkih igranih filmova. 

Direktor fotografije u više dugometražnih igranih filmova, a najnovija je TV serija "Dnevnik velikog Perice" Vinka Brešana. Za brojne je spotove nagrađen nizom diskografskih nagrada Porin te na Danima hrvatskog filma. Trenutno snima i svoj prvi dugometražni igrani film. 

Kako se ističe u obrazloženju, Gonzo je bio s festivalom predstavivši selekciju spotova na DORF-u još 2008. godine, a ovom nagradom organizatori mu se žele zahvaliti za pomicanje granica u našoj vizualnoj, video kulturi – svježinom i energijom u impresivnom broju spotova. 

"Raznovrsnim rješenjima i autorskom rukopisu kojim je postavio standarde, Gonzo je podigao ljestvicu kao nitko prije i otvorio tako mnogim bandovima ali i filmskim autorima nove mogućnosti i publiku. Uživali smo u njegovim spotovima i radujemo se igranim filmovima i sljedećim projektima, sigurni da će biti izvrsni", dodaje se.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će promotor i organizator koncerata Mate Škugor. Diplomirao je na Zavodu za elektroakustiku Fakulteta elektrotehnike i računarstva u čijem je studentskom klubu KSET još za vrijeme studija pokrenuo festivale NO Jazz i Žedno uho. 

Nakon diplome u potpunosti se posvećuje radu glazbenog promotora i organizatora festivala, četiri je godine vodio Muzički salon SC-a, a osim rada u

Zagrebu svoje aktivnosti seli i u Šibenik gdje pokreće najprije Terraneo, a potom i SuperUho festival. 

Nakon kraćeg razdoblja provedenog na voditeljskim pozicijama u tehnici HNK u Zagrebu, danas je zaposlen u jednoj IT tvrtki u kojoj radi na razvoju novih digitalnih usluga i dizajnu mobilnih aplikacija. 

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu već petu godinu zadužen je splitski kipar i strip autor Miro Župa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom