ZAGREB

Galerija Kranjčar počinje jesenski program izložbom Ivana Prerada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Zagrebačka Galerija Kranjčar počinje jesenski program izložbom Ivana Prerada "Imaginarni muzej", koja se otvara u četvrtak.

Galerija od 2006. izlaže radove hrvatskih suvremenih umjetnika, a sada predstavlja mladog zagrebačkog umjetnika, koji je završio diplomski sveučilišni studij slikarstva u klasi Zoltana Novaka.

Dosad je izlagao na četiri samostalne izložbe, u zagrebačkoj Galeriji SC, varaždinskoj Galeriji Zlati Ajngel, velikogoričkoj  Galeriji Galženica, te zagrebačkoj Galeriji Šira te više skupnih izložbi, a dobio je i nekoliko nagrada.

Vanja Babić u svom tekstu o izložbi kojoj je kustos, podsjeća na imaginarni muzej, slavni koncept koji je osmislio povjesničar umjetnosti, filozof, pisac, pustolov, krijumčar, aktivan sudionik antifašističke borbe te prvi i zacijelo najpoznatiji od svih francuskih ministara kulture moderne epohe André Malraux.

Taj je koncept za novi slikarski ciklus zaintrigirao i mladog zagrebačkog umjetnika više od sedam desetljeća kasnije, u vrijeme kada su učinci informatičke revolucije, osobito interneta dramatično razgranali i ubrzali logistiku neophodnu upravo njegovom imaginarnom muzeju.

Babić za Prerada kaže da je slikar formiran u jeku digitalne ere koja, dakako, pred sve umjetnike mlađe generacije sklone izražavanju u klasičnom slikarskom mediju postavlja nemale izazove, a za novi ciklus da "na doista začudan način ostavlja utisak suvremeno tretirane vizualnosti."

Slikajući skulpture on ih ne nastoji dokumentirati, nego ih posredstvom vlastite slikarske imaginacije, na određeni način reinterpretira, ali isključivo na razini slikarskog motiva i to pomoću fotografija preuzetih iz knjiga i s interneta.

"Mladi slikar, zapravo, iz dvodimenzionalnih reprodukcija izvorno trodimenzionalnih umjetničkih djela kreira nova, posve neovisna umjetnička djela. Platonovski rečeno, radi se o svojevrsnoj sjeni sjene, ali u ovom slučaju s nepobitno autentičnim i kreativno nadasve potentnim artističkim ishodom", ustvrdio je Babić.

Nakon Preradove izložbe, koja se može razgledati do 21. rujna, u galeriji će se predstaviti švicarski umjetnik Georges Schwitzgebel u sklopu programa Animafesta, te vizualna umjetnica i redateljica Renata Poljak koja će predstaviti svoj film "Porvenir".

U pripremi je i izložba Mladena Galića, hrvatskog slikara, jednog od prvih hrvatskih predstavnika minimalizma i ambijentalne umjetnosti.

Svojih 25 godina rada, fotografkinja Mare Milin proslavit će izložbom "Puragtorij", a Sandro Đukić predstavit će se na izložbi "The road movie".


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of