NAJNOVIJEKAZALIŠNA ZIMA U ISTRI OD 11. DO 27. VELJAČE

"Furbaćona 2" i "Mistero buffo" u Rovinju, Bujama, Svetvinčentu, Labinu, Buzetu i Umagu

(D. ŠTIFANIĆ)

Ne mogu svi doći na predstave u Pulu, pa se nastojimo približiti onima koji ne mogu doći k nama, kazala je Gordana Jeromela Kaić, ravnateljica INK-a

 

Danas je u Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena ovogodišnja Kazališna zima u Istri. U sklopu ovog programa koji se održava već petu godinu pulsko gradsko kazalište gostovat će u mjestima po Istri pa će tako izvesti "Mistero buffo" u ponedjeljak 11. veljače u Rovinju, 23. veljače u Svetvinčentu i 26. veljače u Buzetu te komediju "Furbaćona 2" 22. veljače u Bujama, 25. veljače u Labinu i 27. veljače u Umagu.

Program Istarske županije

Kazališna zima uključena je u program javnih potreba u kulturi koji financira Istarska županija. Kako kaže ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić u svim istarskim gradovima ili manjim mjestima postoji neki oblik pozornice gdje se predstave mogu igrati. U ovih pet godina posjetili su gotovo sve gradove i mjesta u Istri i u pravilu su to predstave Čakavske scene kao što su "Škrtac", "Blak", "Američka patrola u Mornaričkom parku", "Rinimo ga naprid"… "Mistero buffo" bliži se 60. izvedbi i na tome neće stati, a radi se, kaže ravnateljica, sigurno o najizvođenijoj predstavi INK-a od 1993. naovamo. Ona se zahvalila Istarskoj županiji i županijskom pročelniku za kulturu Vladimiru Torbici što pomažu da kazalište stigne do svakog građanina pa i tamo gdje su mali izgledi da se može održati kazališna predstava.

- Ne mogu svi doći na predstave u Pulu, pa se nastojimo približiti onima koji ne mogu doći k nama, kaže Jeromela Kaić koja ističe da su predstave vrlo posjećene.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica kaže da na ovaj način razvijaju publiku, a vrlo im je značajno da se Čakavska scena razvija u INK-u i putuje po Istri te pokušavaju očuvati čakavski dijalekt u svim varijantama koje postoje jer kako kaže, svi imaju predrasude da se neke male istine ne mogu reći na dijalektu, što je načelno pogrešno.

Zabavne i aktualne predstave

Redatelj "Furbaćone" Jasminko Balenović kazao je da Kazališna zima u Istri ima u sebi nešto histrionsko i naglasio: "Nema veće sreće nego otići na gostovanje. Sva ta gostovanja su izazovi, ona su i neki test kako neka druga publika i drugi prostor utječe na izvedbu. Čakavski dijalekt je jezik komedije više nego drame i tragedije." Balenović drži i da je Lučićeva "Furbaćona" u mnogim stvarima nadrasla svoj izvornik te je predložio i da se pokrene Kazališno ljeto gdje bi se predstave izvodile na otvorenom u mjestima koja nemaju više od 200 stanovnika.

U "Furbaćoni 2" naslovnu ulogu tumači Lara Živolić, uz Valtera Rošu, Luku Mihovilovića i Radu Radolovića. Njoj je drago što idu po Istri i što će puno ljudi vidjeti "Furbaćonu" i njene muškardine te će se prepoznati koliko svi četvero uživaju u toj predstavi iz koje se svaki put nešto novo izrodi.

Valter Roša glumi u obje predstave, a u "Mistero buffo" nastupa sam, pa će tako jedan dan biti Bepić, a drugi dan glumac koji glumi više likova.

- Siguran sam da ćemo ispuniti očekivanja pogotovo što su to dvije zabavne predstave i vrlo su aktualne. Otkrivati novu publiku i novu scenu je uvijek veseli izazov, kaže Roša koji je uz Aleksandra Bančića autor "Mistera buffa".

Spomenimo i da će "Furbaćona 2" gostovati 28. veljače na Zlatnom zubu u Poreču, a "Mistero buffo" bit će izveden u INK-u u utorak 12. veljače, no to je izvan programa Kazališna zima u Istri.

(M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam