Iz Hrvatskog audiovizualnog centra

FILMSKE VIJESTI: Hrvatski projekti i autori na industrijskom dijelu 71. Berlinalea

| Autor: Priredila Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Industrijski programi Berlinalea odvijat će se online, od 1. do 5. ožujka, a festival s filmskim programom najavljen je za lipanj (Foto: Berlinale)

Industrijski programi Berlinalea odvijat će se online, od 1. do 5. ožujka, a festival s filmskim programom najavljen je za lipanj (Foto: Berlinale)


"Dva projekta produkcijske kuće Antitalent i autorice Dore Šustić izabrana su za sudjelovanje na industrijskim programima ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Jedan od tih projekata autorica će razraditi na platformi Berlinale Talents, na kojoj sudjeluju još dva hrvatska filmska profesionalca. Industrijski programi Berlinalea odvijat će se online, od 1. do 5. ožujka, dok će se festival s filmskim programom fizički održati u lipnju", izvješćuju iz Hrvatskog audiovizualnog centra

Dramska TV serija "Maličke" (Afterparty) jedna je od deset serija koje će biti predstavljene na koprodukcijskom sajmu 71. Berlinalea (Berlin Co-Production Market) u sekciji Co-Pro Series. Autorica serije i scenaristica je Dora Šustić, a producentica Maja Pek-Brünjes iz Antitalenta.

"Odabir projekta na Co-Pro Series definitivno je potvrda kvalitete scenarija, likova i koncepta koje je napisala Dora kao i međunarodnog potencijala serije. Na koprodukcijskom sajmu Berlinalea zadatak nam je pronaći međunarodnog prikazivača, koproducente i ključne kreativne suradnike. Želja nam je okupiti većinski žensku ekipu, ne samo zbog teme serije već kako bismo povećali doprinos i osvijestili kvalitetu ženskog stvaralaštva u hrvatskom i europskom audiovizualnom sektoru," rekla je tim povodom producentica Maja Pek-Brünjes.

Prema najavi "radnja serije odvija se u suvremenom Zagrebu i prati najbolje prijateljice u kasnim dvadesetima - Luciju, Ivu, Ružu i Maju – koje navigiraju kroz besperspektivne poslove, razuzdane zabave, burne veze i nekonvencionalne odnose dok usporedno s njihovim turbulentnim životima jača hrvatski ultrakonzervativni pokret. Glavna junakinja Lucija radi kao čistačica za istaknutu zagovornicu zabrane pobačaja, no kad Iva zatrudni i odluči pobaciti, prijateljice preispituju svoje vrijednosti i mijenjaju stavove. Uskoro ono intimno i osobno postaje političko   i ideološko pitanje, i Lucija i njezine prijateljice moraju revidirati svoja uvjerenja, prijateljstvo i način života kako bi se izborile protiv srama, šovinizma i nasilja. Potraga za vlastitim glasom vodi ih do otkrića vrijednosti i značenja istinskog prijateljstva."

Projekt je krajem prošle godine, nakon pitcha na Filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu i sudjelovanja na programu usavršavanja Midpoint TV Launch 2020, osvojio HBO Europe Award za najbolji projekt.

Osim toga, Dora Šustić sudjeluje i na platformi za umrežavanje i usavršavanje mladih filmskih profesionalaca, Berlinale Talents. Na platformi će se predstaviti i scenarist i snimatelj Filip Romac te filmska kritičarka Dina Pokrajac. Za sudjelovanje na platformi prijavilo se oko 3 000 profesionalaca, a odabrano ih je 200.

U sklopu Berlinale Talentsa, odvija se radionica Short Form Station, na kojoj će Dora Šustić sudjelovati s projektom kratkometražnog igranog filma Bananaribe (Bananafishes), kojeg također producira kuća Antitalent. Na radionici će imati prilike raditi na scenariju, a projekt će predstaviti na pitchingu u sklopu Europskog filmskog sajma (European Film Market).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter