ZAGREB

Filmom "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića otvoren 20. Zagreb Film Festival

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Filmom "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića u nedjelju je u Kinu SC otvoreno jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala, koji se ove godine može pohvaliti s rekordnim brojem prvijenaca domaćih autora.

Kad smo 2003. na ovom mjestu pokrenul festival, nismo mogli ni sanjati u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu", rekao je direktor ZFF-a Boris T. Matić.

Podsjetio je da su više od 11 godina uspješno upravljali i kinom Europa, no unatoč uspjesima kino je gradska vlast 2019. zatvorila, a Zagreb i dalje nema kino sa suvremenim nezavisnim filmskim programom. 

"Suočavali smo se s raznim izazovima, ali jedna stvar ostala je ista – i dalje se s jednakim žarom kao i na prvom izdanju veselimo što ćemo publici predstaviti najbolje i najzanimljivije od nezavisnog filma i pritom se dobro družiti", dodao je.

Hrvoje Laurenta, izvršni direktor ZFF-a, rekao je da je trenutaka za pamćenje bilo bezbroj – prikazali su preko 2000 filmova, imali nekoliko tisuća gostiju, među kojima i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, te privukli više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. 

Po njegovim riječima, Festival čuva neraskidivu vezu s publikom i autorima za koje su uvodili i osmišljavali nove programe, od "Kockice" do Industrije koja okuplja nekoliko tisuća profesionalaca.

Nagrada „Albert Kapović“ producentici Dariji Kulenović Gudan

Hrvatska udruga producenata na festivalu dodjeljuje godišnju nagradu „Albert Kapović“, ove godine posthumno Dariji Kulenović Gudan, iza koje je ostalo niz uspješno produciranih filmova, dokumentarnih i dramskih serija te serija za djecu.

Rea Rajčić iz te udruge rekla je kako je ona pomaknula granice i mogućnosti hrvatskog filma pokazavši primjerom kako bi suvremeni europski producenti trebali raditi. "Njezina kreativnost, empatičnost i reski humor uvijek će ostati s nama", ustvrdila je, a nagradu je primila kći prerano preminule producentice, Enea Kulenović Gudan.

Za film otvorenja, "Sigurno mjesto", Matić je rekao kako ga zasigurno čeka još puno festivala i nagrada, a oni su "iznimno sretni što će hrvatsku premijeru imati na ZFF-u".

U 8 dana ZFF prikazuje 115 filmova, u dugometražnoj konkurenciji njih 12, nagrađivanih na velikim festivalima. Uz Lerotićev film tu su još tri hrvatska - "Garbura" Josipa Žuvana, "Tragovi" Dubravke Turić i "Stric" redateljskog dvojca Kapac-Mardešić.

Otvorenje ZFF-a okupilo je veliki broj posjetitelja iz kulturnog života, a među njima bila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek te izaslanica zagrebačkog  gradonačelnika  Emina Višnić.

Festival će se održati u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka, u MSU-u i Dokukinu KIC te online.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater