ZAGREB

Film "Tvornice radnicima" najbolji dokumentarac festivala u Linzu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dugometražni dokumentarni film Srđana Kovačevića "Tvornice radnicima" nagrađen je na ovogodišnjem Filmskom festivalu Crossing Europe u Linzu kao najbolji dokumentarni film.

Film prati radnike koji se deset godina nakon što su preuzeli tvornicu ITAS u Ivancu bore se za opstanak u kapitalističkoj ekonomiji, ujedno dajući portret zajednice koja udružuje snage ne bi li zaštitila svoj rad.

Kako stoji u obrazloženju, nagrada se dodjeljuje filmu koji svojim značenjem promiče društvene vrijednosti europskog dokumentarnog filma.

Svjetsku premijeru film je imao u lipnju prošle godine na Međunarodnom natjecateljskom programu Sheffield DocFesta, a dosad je osvojio nagradu Fipresci na Motovun Film Festivalu, nagradu za najbolji film na Liburnija Film Festivalu i najbolji dokumentarni film na Filmskom festivalu u Trstu. Dobitnik je i nagrade Oktavijan za Najbolji dugometražni dokumentarni film 2022. 

Nakon premijernih projekcija u Dubrovniku, Rijeci, Splitu, Ivancu i Zagrebu film Tvornice radnicima od ovog tjedna kreće u domaću kino distribuciju. 

Nastao je u produkciji kuće Fade In, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater