ZAGREB

Film "Snjeguljica" Lane Barić u konkurenciju festivala u Yorku, Chicagu i Uppsali 

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film "Snjeguljica" redateljice i scenaristice Lane Barić uvršten je u konkurenciju Festivala kratkometražnog filma Aesthetica u Yorku, Međunarodnog filmskog festivala u Chicagu i Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Uppsali. 

Festival Aesthetica održava se u Yorku u Velikoj Britaniji, od 1. do 6. listopada, a posvećen je nezavisnim filmovima iz cijelog svijeta.

Uz redateljski prvijenac scenaristice i glumice Lane Barić, kratkometražni igrani film "Snjeguljica" na festivalu će se prikazati još dva hrvatska filma: "Tvornica filmova" Silvestra Kolbasa  u natjecanju eksperimentalnog filma, te "Dislokacije" Veljka Popovića u sklopu edukativne platforme Virtual Reality Lab.  

Nagrađeni naslovi mogu postati kandidati za nominaciju za nagradu Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA). 

"Snjeguljica" će se predstaviti i na najstarijem natjecateljskom festivalu u Sjevernoj Americi - u Chicagu, čije 58. izdanje donosi 90 dugometražnih i 60 kratkometražnih filmova.

Hrvatska manjinska koprodukcija "Dani suše" Emina Alpera (hrvatski koproducent 4Film), uvrštena je u međunarodni natjecateljski program dugometražnih filmova. Film je svjetsku premijeru imao u Cannesu, a do sada je prikazan u Njemačkoj, Australiji, Jeruzalemu, Finskoj, Turskoj, Brazilu i Kolumbiji.

Na Pulskom filmskom festivalu dobio je Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

Festival u Chicagu, koji se održava od 12. do 23. listopada, također pruža mogućnost za nagradu BAFTA, ali i za Oscare. 

Film Lane Barić  zatim "putuje" u Švedsku, na Međunarodni festival kratkometražnog filma u Uppsali,  koji će se održati od 24. do 30. listopada. Ovogodišnje, 41. izdanje, ima 133 naslova iz cijeloga svijeta i također donosi kvalifikaciju za nominacije za nagrade BAFTA i Oscar. 

Ovih dana film je prikazan u Peruu, na Međunarodnom filmskom festivalu u Trujillu, te u turskom gradu Adana na Međunarodnom filmskom festivalu Golden Boll, na kojem je proglašen najboljim u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji. 

"Snjeguljica" govori o Željki koja mirno živi u svom izoliranom selu sve dok njenu svakodnevnu rutinu ne uzdrma neočekivani posjet koji će je vratiti u prošlost. 

Glume Lana Barić, Nikša Butijer, Dražen Šivak, Marica Vidušić Vrdoljak, Neven Aljinović Tot, Mirej Đurović, Bruno Ott, Ema Ott i drugi.

Film je nastao u produkciji Zagreb Filma. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum