ZAGREB

Film “Nebesa” Srđana Dragojevića pred blagdane u hrvatskim kinima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Film “Nebesa” Srđana Dragojevića, neobičnoj filmskoj alegoriji s elementima crne komedije u kojoj glumi i niz hrvatskih glumaca, u predblagdansko prosinačko vrijeme dolazi u hrvatska kina.

Uz gostovanje glumaca i redatelja, “Nebesa” će imati svečane premijere u Zagrebu i Rijeci 20. i 21. prosinca, a na repertoarima hrvatskih kina prikazivat će se od 23. prosinca.

Redatelj hitova “Parada” i “Mi nismo anđeli” u tom filmu donosi tri priče smještene u postkomunističko društvo "puno praznovjerja, korupcije i nade, koje daju dirljiv i osebujan prikaz božjih čuda, gdje se heroji pojavljuju u novim i sve bizarnijim okolnostima".

U prvoj priči Stojan (Goran Navojec), ratni izbjeglica i bivši oficir od Boga na dar dobiva aureolu, a supruga Nada (Ksenija Marinković) tjera ga na grijeh kako bi se riješio dara i neželjene pažnje susjeda (Dejan Aćimović). 

U drugoj Gojko (Bojan Navojec), mentalno hendikepiran i duboko religiozan mladic´, osuđen je na smrt zbog višestrukog ubojstava koje je počinio u pokušaju krađe mobitela.On vjeruje da telefon pruža direktnu vezu do njegovog omiljenog idola, a nekoliko trenutaka prije pogubljenja, Gospodin ga pretvara u novorođenče i uskrsava obitelj koju je ubio. 

Treća priča prati Papic´a (Srđan Žika Todorović), koji kao dobar, ali nepriznat umjetnik spoznaje da njegove slike imaju nevjerojatne moc´i - hrane promatrača. 

“Nebesa” donose nekonvencionalni pogled na tranzicijsko razdoblje u postkomunističkoj zemlji, tretirajuc´i ga kao turbulentni prelazak iz paganskog svijeta u kršćansku eru, ističe se u najavi filma.

Uz glavne glumce Gorana Navojca i Kseniju Marinković, u filmu igraju Srđan Žika Todorović, Bojan Navojec, Miloš Samolov, Nataša Marković, Radoslav Milenković, Dejan Aćimović i drugi. 

Producenti filma su Biljana Prvanović i Srđan Dragojević, a “Nebesa” su prvi film rađen u koprodukciji svih zemalja bivše Jugoslavije. Hrvatski koproducent filma je Studio Dim, a koproducentica Darija Kulenović Gudan.

Beogradskog redatelja i scenarista Srđana Dragojevića, koji je diplomirao je Kliničku psihologiju te Filmsku i TV režiju, najviše se poznaje po njegovim crnim komedijama,, a iz opusa mu se ističu još filmovi “Rane” te “Lepa sela lepo gore”. Objavio je i tri knjige poezije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini