ZAGREB

Film "Alcarras"e Carle Simón u nezavisnim kinima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Aktualni španjolski kandidat za Oscara, film "Alcarras" katalonske redateljice Carle Simón počeo se prikazivati u Kino mreži, a na repertoar zagrebačkog kina Kinoteka stiže u ponedjeljak.

Film igra u nezavisnim kinima diljem Hrvatske neposredno nakon prikazivanja na Zagreb Film Festivalu gdje se u glavnom programu natjecao za službenu festivalsku nagradu Zlatna kolica, u distribuciji ZFF-a. 

Tijekom studenog film će se prikazivati u Dubrovniku, Samoboru, Korčuli, Varaždinu i Koprivnici.

Radnja te hvaljene drame o obitelji poljoprivrednika nad koju se nadvije prijetnja neizvjesne budućnosti, ovjenčana je Zlatnim medvjedom na Berlinaleu.

Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ansambl filma vješto portretira način života usklađen s ciklusima prirode i lokalnom tradicijom, ističe se u najavi.

Među novitetima Kinoteke su i romantični triler Parka Chan-wooka "Dvostruka prijevara" te dokumentarac o životu Davida Bowieja "Moonage Daydream" Bretta Morgena.

Nakon što je ugostio ZFF, to se kino u program Galaksija Bowie vraća temom "Vatra i benzin" - pričama o sirovim strastima, ukletim romansama i ostalim žudnjama čiji se plamen gasi benzinom, s obzirom da je 80-ih David Bowie počeo koketirati s dance i disco glazbom, a Cat People (Putting Out Fire) jedan je hitova koji su taj period obilježili. 

U tjedan uvodi "Moulin Rouge" melodrama Baza Luhrmanna, čiji već antologijski soundtrack uključuje i Davida Bowieja i obrade njegovih hitova. 
Temu nastavlja "Sretan Božić, gospodine Lawrence", ratna drama japanskog redatelja Nagise Oshime u kojoj su glumačke snage odmjerila dva glazbena velikana: David Bowie i Ryûichi Sakamoto. 

Temu završavaju dva filma strave u kojima se prepleću zazor i fascinacija, horor i erotika. Za "Ljudi mačke", senzualnu fantaziju Paula Schradera o djevojci uvjerenoj da spada među posljednje potomke mitološke rase, Bowie je napravio naslovnu temu, dok se prvijenac Tonyja Scotta "Glad" oslanja na žanr horora kako bi govorio o emocionalnom vampirizmu, a u njemu Bowie glumi, uz Catherine Deneuve i Susan Sarandon.

Od domaćih filmova na repertoaru je "Sigurno mjesto" Jurja Lerotića, te "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića i "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha.

Matineja donosi film "Moj prijatelj je vampir", ekranizaciju popularnog strip-serija Joanna Sfara, koji je zaslužan i za filmsku adaptaciju.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum