ZAGREB

Festival LADO na Mažurancu 9. i 10. rujna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Drugo izdanje festivala LADO na Mažurancu, na kojem će taj ansambl predstaviti najbolje od hrvatske i svjetske tradicijske umjetnosti, održat će se u petak i subotu, 9. i 10. rujna, priopćeno je u ponedjeljak iz Lada.

Programsku okosnicu festivala čine dva premijerna koncerta Ansambla LADO, a slijede ih koncerti Zrinke Posavec i benda Veja. 

Međunarodni glazbeni program bit će u znaku tenora sa Sardinije, Tenore Su Remediu Orosei i izraelskog Yamma Ensemble. 

Raznolikost tradicijske ekspresije na pozornicu Mažuranca donijet će nastupi Gajdaškog orkestra, samostalni koncert Orkestra Ansambla LADO te koncert Komornog orkestra zagrebačke Muzičke akademije. 

Nastupit će i učenici Odjela za narodne plesove Škole za klasični balet, a studenti Akademije dramske umjetnosti izvest će predstavu "Životinje". 

Etnografski muzej donosi stručno vodstvo kroz izložbu "Kapa dolje - Priča o (ne) pokrivanju glave", a za mlađe uzraste organizirana je radionica "Ornament na tekstilu". 

U sklopu festivala održat će se i plesna radionica te radionica rukotvorina, kondicijski trening LADO Hop to the Top i posjet fundusu narodnih nošnji u prostorijama Ansambla LADO.

Za cijelo vrijeme trajanja festivala, posjetitelji će moći pogledati video-projekcije nastale na temelju predstave "Kolo 2.0", umjetničke organizacije de facto i Ansambla LADO te izložbu "Ladarice - čudesnih glasova vladarice!" 

Festival je nekomercijalnog karaktera, a ulaz na sva događanja je besplatan. 

Iz Lada napominju kako se u slučaju lošeg vremena događaji i koncerti predviđeni u parku sele u dvoranu Ansambla LADO. 

Cilj je festivala, kako navodi Lado, osim upoznavanja publike s različitim vrstama tradicijske umjetnosti, revitalizacija parka Mažuranac kulturnom ponudom jedinog profesionalnog folklornog ansambla u Hrvatskoj, a festival je uvod u niz kulturnih događaja slijedeće sezone.

Festival LADO na Mažurancu organiziran je u suradnji s Etnografskim muzejom, Akademijom dramske umjetnosti i Muzičkom akademijom u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini