ZAGREB

Dugometražni prvijenac Jure Pavlovića premijerno na festivalu u Tallinu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Niz dugometražnih i kratkometražnih hrvatskih filmova sudjelovat će na ovogodišnjem filmskom festivalu Black Nights, koji se održava od 18. studenog do 1. prosinca u Tallinnu, a svoju svjetsku premijeru tamo će imati "Mater", dugometražni igrani prvijenac redatelja Jure Pavlovića.

Pavlovićev film prikazat će se u sklopu natjecateljskog programa Prvi dugometražni film, koji je posvećen mladim talentima koji, kako ističu s festivala, predstavljaju mladenačku živahnost, tragaju za idejama i neočekivanim pogledima na svijet.

Radnja filma, u cijelosti snimljenog u dolini Neretve, prati Jasnu koja nakon mnogo godina putuje iz Njemačke prema svojemu rodnom selu u južnoj Hrvatskoj kako bi ostarjelu majku smjestila u starački dom. Iako je fizički onemoćala starica svoju kćer i dalje vrlo lako može vratiti u doba kada je bila mala preplašena djevojčica.

Po riječima redatelja, premijerno prikazivanje natjecateljskom programu festivala A kategorije na neki je način nagrada cijeloj ekipi za trud uložen u film.

Pavlović vjeruje da će ta premijera biti dobra odskočna daska za filma, već ima međunarodnog prodajnog agenta Syndicado Films, a zasad se zna da će imati kinodistribuciju u Francuskoj.

Glavne uloge tumače Daria Lorenci-Flatz i Neva Rošić, a u filmu glume i Vera Zima, Anka Vučković, Marijo Jurković, Vinko Vuković, Marija Vrdoljak, Milivoj Barbir i drugi.

Osim što ga je režirao, Pavlović je za film pisao i scenarij, direktorica fotografije je Jana Plećaš, koja je bila zadužena i za scenografiju, dizajner zvuka je Martin Semenčić, montažer je Dragan Von Petrovic, a kostimografkinja Katarina Zaninović.

Film je nastao u koprodukciji Sekvence (Hrvatska), Wake Up Films (Srbija), Les Films De L‘oel Sauvage (Francuska), Novi Film (BiH), uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.

HAVC je izvijestio i da će se u natjecateljskom programu 'Samo film' (Just Film), koji je posvećen filmovima za mlade, prikazati znanstveno-fantastični film za djecu "Moj dida je pao s Marsa" Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića.

U sekciji 'Potpisi' (Signatures), koja je namijenjena 'filmskim majstorima važnima za taj festival' prikazuje se hrvatska manjinska koprodukcija "Bosonogi car" Jessice Woodworth i Petera Brosensa.

Uz to, u natjecateljskom programu 'Buntovnici s razlogom'  prikazuje se kratkometražni igrani film "Kontrapunkt" bosanskohercegovačko-hrvatskog redatelja, scenarista i producenta Ivana Koromana.

Tijekom festivala održava se i PÖFF Shorts, dio namijenjen kratkometražnim igranim i animiranim filmovima, koji traje od 19. do 27. studenog.

U natjecateljskim programima tu su tri hrvatska naslova -igrani film Nine Violić, "Janje", animirani film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, "Udahnut život" te manjinska koprodukcija "Toomas ispod doline divljih vukova" autorice Chintis Lundgren, nastala u estonsko-hrvatskoj produkciji.

Sudjelovanjem u natjecateljskim programima PÖFF Shortsa, filmovi ostvaruju pravo da postanu kandidati za nominaciju za nagradu Europske filmske akademije u kategoriji kratkometražnog filma.

U nenatjecateljskoj sekciji Animirane stvarnosti je dokumentarno-animirani film "Mačka je uvijek ženska" Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

U svom industrijskom dijelu filmski festival u Tallinnu svake godine ugosti preko 1000 filmskih profesionalaca, a na Europski žanrovski forum dolazi i redateljica Karla Lulić, koja će predstaviti svoj dugometražni projekt "Ogledalo za slavuja", projekt koji nastaje u produkciji hrvatskog Dobrog filma, u koprodukciji s rumunjskom kućom Kinotopia.

Tallinn 'Black Nights' Film Festival (PÖFF) je od svog osnutka 1997. godine prerastao u jedan od najvećih filmskih festivala u sjevernoj Europi. Posjeti oko 80 000 gostiju godišnje, a ove godine prikazuje 540 filmova, od kojih 50 ima svjetsku ili međunarodnu premijeru.

Od 2014. festival ima priznanje Međunarodnog saveza udruženja filmskih producenata FIAPF za održavanje međunarodnog natjecateljskog programa koji festival stavlja u A kategoriju, s ostalih 14 festivala u svijetu.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum