HDLU ISTRE

Dodijeljena priznanja u sklopu projekta "Trava je još uvijek zelena": Nove nagrade za istarske likovne umjetnike

| Autor: Mladen RADIĆ

Nagrađeno je ukupno 13 umjetnika, a pet jednakovrijednih priznanja za kvalitetu u umjetničkom izražavanju dobili su Iva Fonović, Barbara Cetina, Eugen Borkovsky, Karlo Paliska i Tihana Karlović. Riječ je o priznanjima koje dodjeljuju Upravni odjel za kulturu Grada Pule, Upravni odjel za kulturu Istarske županije, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica grada Umaga i HDLU Istre

  

Svečano zatvaranje izložbe u sklopu selektiranog tematskog projekta HDLU-a Istre "Trava je još uvijek zelena" te dodjela nagrada održana je sinoć u sjedištu Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre u Puli. Uručeno je pet jednakovrijednih priznanja za kvalitetu u umjetničkom izražavanju i to Ivi Fonović, Barbari Cetina, Eugenu Borkovskom, Karlu Paliski i Tihani Karlović. Riječ je o priznanjima koje dodjeljuju Upravni odjel za kulturu Grada Pule, Upravni odjel za kulturu Istarske županije, Turistička zajednica grada Pule, Turistička zajednica grada Umaga i HDLU Istre.

Nagrađeni radovi na izložbi u Umagu

Priznanjima za kvalitetu u umjetničkom izražavanju i samostalnom izložbom u galeriji HDLU Istre te samostalnom izložbom u galeriji Fonticus nagrađeni su Alessandra Benčić i Branko Kolarić. Podijeljeno je i šest priznanja za kvalitetu i majice HDLU-a Istre s logom kojim HDLU Istre podupire svjetsku akciju "Pay the artist now" kojima su nagrađeni Davor Kliman, Lovorka Lukani, Manuela Drk, Slađan Dragojević, Silvana Konjevoda i Marko Človek. Preostalim autorima dodijeljena su Priznanja za sudjelovanje u projektu.

Kako je podsjetio predsjednik HDLU-a Istre Milan Marin, koji je uz tajnicu HDLU-a Istre Ninu Bašić otvorio svečanost, tematski selektirani projekt "Trava je još uvijek zelena" prvi je u nizu planiranih tematskih projekta kojima je cilj poticanje kvalitete te promoviranje i osnaživanje domicilne umjetničke prakse u području vizualnih umjetnosti. Na prvoj selekciji od pristiglih radova odabrano je 30 koji su činili ovaj izložbeni postav, a dio ovog projekta zapravo 13 nagrađenih radova koje je odabrao umjetnički savjet HDLU-a Istre bit će izloženo 28. veljače 2020. u galeriji Multimedijalnog centra u Umagu, kada će biti uručen Grand Prix i novčana nagrada koju će dodijeliti Grad Umag.

- Projektni zadatak bio je potaknuti promatrača na razmišljanje o važnim temama današnjice, naravno na onaj način kako to samo umjetnost može, a to je kroz mističnu ljepotu koja svijet umjetnosti odvaja od mnoštva realnih stvari. Izložbeni postav odaje uobičajenu heterogenost suvremene vizualne scene kako po izboru medija tako i prema narativu i specifičnosti izraza koji svojim karakterom određuje svakog pojedinog autora, rekao je Marin.

Izloženi radovi su u kombiniranoj tehnici, računalnoj grafici, skulpturi, akvarelu, grafičkoj tehnici, reljefu, fotografiji i videu, zatim tu su instalacije, nađeni predmeti itd.

- Autori u skladu sa zahtjevima projekta te na osnovi vlastitog senzibiliteta problematiziraju vitalne teme našeg suvremenog doba. Na prvom mjestu to je ekologija, tj. zaštita okoliša, zatim politika, nasilne migracije stanovništva, nekontrolirana moć elite, sveprisutni kič itd. Raznovrsnost likovnog izraza kreće se od apstrakcije do figuracije s motivom krajolika u većinskom omjeru u odnosu na druga autorska opredjeljenja. Krajolik kao veoma čest likovni motiv ovaj put je prikazan u rasponu od čeznutljive arkadijske ljepote do apokaliptičnog prikaza, od realnog i racionalnog prikazivanja pojavnosti pa do geometrijske apstrakcije koja ovaj motiv reducira na čistu emociju, kaže Marin.

Večeras nova skupna izložba

Ističe da se raznovrsnost likovnog izraza kreće od apstrakcije do figuracije s motivom krajolika u većinskom omjeru u odnosu na druga autorska opredjeljenja. Autori čiji radovi odišu antropološkim značenjima kroz arhitekturu lica ukazuju na značaj čovjeka i njegovog uma.

Marin je posebno spomenuo radove koji svojim futurističkim formama posredno govore o putu k apsolutnoj slobodi, gdje će, kaže, nestati terora utilitarnog u odnosu na osjetilno, kako u umjetnosti tako i u realnom svijetu. Spomenuo je i da doprinos kvaliteti i zanimljivosti postava daju radovi koji se mogu klasificirati u kategoriju nađenih predmeta, koji djelomičnom intervencijom autora te smještanjem u galerijski prostor postaju instalacija sa značajnom socijalnom konotacijom.

Marin je napomenuo da svaki od izloženih radova zaslužuje pozornost promatrača tako da žiri, koji je u ovom slučaju bio Umjetnički savjet HDLU-a Istre, nije imao lak zadatak tako da svi sudionici zaslužuju čestitke. On je pozvao publiku i na iduće događanje u ovom prostoru koje će se održati već večeras u 20 sati, kada će biti otvorena skupna izložba pod nazivom "Ima li umjetnosti nakon interneta?" koji je osmislila Iva Gašparić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater