RIJEKA

Dobitnici Književne nagrade Drago Gervais Dora Šustić i Evelina Rudan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dobitnici Književne nagrade Drago Gervais za 2021. godinu su Dora Šustić za naslov "Praznina" u kategoriji neobjavljenog rukopisa, i Evelina Rudan za zbirku pjesama "Smiljko i ja si mahnemo (Balada na mahove)" za najbolje objavljeno književno djelo na nekom od idioma čakavskog narječja.

Dobitnici su objavljeni na konferenciji za novinstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka, na kojoj su sudjelovali pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković i predsjednik Prosudbenog povjerenstva Aleksandar Mijatović.

Na natječaj za nagradu prijavljeno je 87 rukopisa, odnosno knjiga. Ivan Šarar istaknuo je da bi trebalo snažnije promovirati nacionalno značenje i utjecaj ove nagrade.  

Književna nagrada Drago Gervais utemeljena je u počast književniku Dragi Gervaisu. Dodjelu nagrade pokrenula je tadašnja Općina Rijeka 1961. godine, kao najviše književno priznanje ovog kraja. Do 1974. godine dodjeljivala se svake, a potom bijenalno. Nagrada je po 20 tisuća kuna po kategoriji i posebno priznanje. Za najbolji neobjavljeni rukopis nagrada obuhvaća i objavljivanje djela.

U obrazloženju odluke o dodjeli nagrade rukopisu romana "Praznina" prosudbeno povjerenstvo navodi da pripovijedanje isprepliće paralelne pripovjedne niti. "Zbivanja su solidno motivirana, dobro povezana, likovi funkcionalno uvođeni i karakterizirani. Zrcaljenje između pripovjednih slojeva i uvođenje drugačijeg vremenskog rasporeda događaja vješto je izvedeno", ističe se

Nadalje, ocijenili su, tematski, priča je konzistentna, idejno je roman aktualan, dotiče se različitih aspekata života mladih u suvremenome društvu, promjenjivosti i nestalnosti identiteta, odnosa prema vremenu, propitivanja granica seksualnosti, uloge umjetnosti, poremećaja prehrane. Stilski, istaknulo je povjerenstvo, autor poseže za različitim rješenjima, uvodi smjele i često uspjele metafore, uvodi različite idiome iz razgovornog jezika, generacijskog slenga, filmske režije, mitološke simbole.

"Smiljko i ja si mahnemo" Eveline Rudan je zbirka-ciklus od 40 pjesama na istarskoj čakavštini, svakoj pjesmi dodan je i glosarij čakavskih izraza. U kratkotrajnim i slučajnim susretima (na mahove) sa Smiljkom, mahanje stvara zamišljenu situaciju dijaloga, stoji u obrazloženju. "U 'Smiljko i ja si mahnemo' mah predstavlja uspostavljanje veze s onim što je nepovratno izgubljeno. Lirski subjekt iznenada se – na mah – povezuje sa samom nepovratnošću, sa samom distancom kao jezgrom intime. Mah je interval između bliskosti i udaljenosti", navedeno je u obrazloženju. "Izabirući istarsku čakavštinu ne samo kao medij izražavanja, već i kao predmet umjetničke obrade, zbirka Eveline Rudan na najbolji mogući način promiče raznolikost unutar samoga jezika", zaključuje povjerenstvo.

Ovu knjigu objavila je Fraktura 2020. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum