Masovne reakcije

DIJANA VIDUŠIN, PULSKO-ZAGREBAČKA GLUMICA O SLUČAJU SEKSUALNIH ZLOSTAVLJANJA KOLEGICA: Tko zna koji nas sve strahovi koče u izricanju istine - treba imenovati zlostavljače!

I sama sam u karijeri doživjela neprilične komentare na svoj izgled, recimo na veličinu grudi. Nisam doživjela drastične slučajeve, ali kad sad razmišljam, trebala sam reagirati i na te, uvjetno rečeno, sitne, ali vrlo neugodne komentare. Ali eto, bila sam mlada, nisam se snašla u trenutku. Ostaneš u šoku, nemaš tu pamet kao kad odrasteš, iako se i u zrelim godinama može dogoditi da se ne snađeš, ili zaključiš da je bolje prešutjeti. Ima tu i straha od gubitka posla

| Autor: Zoran ANGELESKI
Na snimanju filma 'Egzorcizam'

Na snimanju filma 'Egzorcizam'


Uhićenje beogradskog voditelja glumačke škole Miroslava Aleksića zbog optužbi za višegodišnja silovanja i zlostavljanja maloljetnih glumica, podigla je buru u cijeloj regiji i niz novih svjedočenja žena o seksualnim zlostavljanima (zasad bez novih konkretnih imena predatora), posebno na svježe formiranoj Facebook stranici "Nisam tražila" koje su pokrenule četiri glumice sa sarajevske akademije scenskih umjetnosti, po uzoru na američki pokret #MeToo.

Nakon što je 26-godišnja srbijanska glumica Milena Radulović prijavila da ju je silovao i seksualno uznemiravao redatelj Miroslav Mika Aleksić, reagirala je cijela regija. Glumice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, ali i Hrvatske počele su izlaziti s mnoštvom anonimnih svjedočanstava.

Otpor zlostavljačima

Masovne reakcije vjerojatno ne bi bilo u tolikoj mjeri da se prije tri godine nije dogodio planetarno poznat predatorski slučaj s moćnim bivšim producentom Harveyom Weinsteinom, kao i osuđivanje glumca Billa Cosbyja za silovanja. Kad je u pitanju filmska industrija, u prošlosti je možda najpoznatiji slučaj redatelja Romana Polanskog koji se do danas nije riješio sudskog gonjenja zbog optužbi da je 1977. drogirao i silovao 13-godišnju curu.

Za komentar aktualnog regionalnog otpora seksualnim zlostavljačima pitali smo našu istaknutu pulsko-zagrebačku glumicu Dijanu Vidušin, majku dvije šestogodišnje blizanke.

- U našem poslu toga ima, od sitnih komentara do najgroznijih slučajeva kao što je silovanje. Dajem punu podršku svim ženama, ne samo svojim kolegicama koje su se ohrabrile i imenovale zlostavljača imenom i prezimenom. Apsolutno ne treba o tome šutjeti. Seksualno zlostavljanje mora se osuditi. To je zalog za budućnost. Imam dvije djevojčice i kao majka se stavljam u tu poziciju. Treba odgajati djecu da se ne smije o tome šutjeti. Treba stvarati odnos iskrenosti i podučavati da to nije normalno, da te nitko ne smije omalovažavati i tretirati kao seksualni objekt, kaže glumica.

- Razumljiv je stid i strah od javnog priznanja. Kad si mlad, misliš da si ti nekako kriv. To su vješti manipulatori i uvjere te da si to sama izazvala. Zato često žene ne izlaze iz toksičnih odnosa jer se smatraju krivima. Čini mi se da je krivnja jako prisutna u našem društvu, posebno kod žena, kao da nam je 'biološki usađena'. Pa žene znaju same sebi govoriti: "Što ako i kažem, nitko mi neće vjerovati".

- U filmskom i kazališnom svijetu postoji i problem bezrezervne vjere u autoritete. Pitaš se pa zašto bi on meni napravio nešto loše. A poanta zlostavljača je upravo u zloupotrebi tog autoriteta, ističe Dijana Vidušin.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini