DESET GODINA CENTRA U PIĆNU

DARIO MARUŠIĆ, NOEL ŠURAN i ostali u subotu održavaju radionicu tradicijske vokalne glazbe Istre

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Dario Marušić (Snimio Milivoj Mijošek)

Dario Marušić (Snimio Milivoj Mijošek)


Konferenciju za novinare u povodu 10. obljetnice djelovanja CENKI-ja - Centra za nematerijalnu kulturu Istre Etnografskog muzeja Istre upriličile su u Zajednici Talijana viša kustosica dokumentaristica Nuša Hauser i ravnateljica Etnografskog muzeja Istre dr. sc. Ivona Orlić te etnomuzikolog Dario Marušić.

- Krenuli smo prije deset godina, iako je ideja o osnutku takvoga Centra postojala i prije, budući da se trebalo pobrinuti za organizirano i sustavno sakupljanje, bilježenje i interpretaciju žive kulture Istre. Uvrštenje Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine čovječanstva, za čiju je nominaciju prvenstveno zaslužan Dario Marušić, bio je jedan od glavnih motiva pokretanja ovoga Centra. Radila sam u tom Centru od samoga osnivanja, jednom tjedno, zahvaljujući tadašnjoj ravnateljici Etnografskog muzeja Istre Lidiji Nikočević, a velika je i njezina uloga u pokretanju Centra, kazala je Ivona Orlić uz riječi zahvale svima onima koji su omogućili otvorenje toga Centra.

Dario Marušić ukratko se osvrnuo na važnost istarske glazbene baštine, te koliko je dan-danas bitno njegovati i očuvati tu baštinu i prezentirati je mladim generacijama, a istaknuo je važnost ovoga Centra i aktivnosti koje su ovdje kroz godine provedene.

Nuša Hauser govorila je i o velikom nevidljivom radu koji se ovdje provodi, ali i o brojnim ostvarenim projektima kroz godine. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, planira se i veće otvaranje Centra za javnost, kako bi predstavili što rade, ali i predstavili dio nematerijalne kulturne baštine Istre.

Govoreći o samome programu obilježavanja 10. godišnjice CENKI-ja, Nuša Hauser je naglasila da će se u subotu, 16. listopada, u Pićnu u 17 sati održati radionica tradicijske vokalne glazbe Istre, a sudjeluju Dario Marušić, Noel Šuran, Goran Farkaš, Zoran Karlić i Branimir Šajina. U 18 sati počinje predstava amaterske kazališne skupine Trnopleari iz Pićna "Deštin", a u 18.30 sati otvara se izložba CENKI 10/Retrospektiva, te slijedi glazbeni program. Sve će se održati prema epidemiološkim mjerama.

Nuša Hauser spomenula je i brojne provedene aktivnosti, od programa "Martin bez etikete", izložbe nastale kao rezultat radionica istraživanja nematerijalne kulture "Odakle smo", izložbu u suradnji s tršćanskom udrugom Cizerouno "Ponterosso-Memorie", kao i brojne druge izložbe, filmove, radionice, projekte, kataloge…

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini