RIJEČKA TALIJANSKA DRAMA GOSTOVALA JE U PULSKOJ ZAJEDNICI TALIJANA

BUCA DI SABBIA Komorna predstava za komornu publiku

(D. ŠTIFANIĆ)

(D. ŠTIFANIĆ)


Anton Plešić i Alida Delcaro tumače uloge u ovoj predstavi prema tekstu Michala Walczaka u režiji Jerneja Kobala

 

Premda je u publici bilo ukupno, s niže potpisanom novinarkom, osam gledatelja, glumci riječke Talijanske drame Hrvatskog narodnog kazališta Ivana plemenita Zajca vrlo su profesionalno izveli predstavu "Buca di sabbia" (Pješčanik) u srijedu navečer u pulskoj Zajednici Talijana.

Muško-ženski odnosi

Anton Plešić i Alida Delcaro tumače uloge u ovoj predstavi prema tekstu Michala Walczaka u režiji Jerneja Kobala. Tekst na prvi pogled djeluje dosta banalno, dječje, pa i djetinjasto, p(l)itko. No, iščitavanjem između redaka otkrivamo složeniji spoj i sve ljudske osobine, relativnost ljudske zbilje, da se izrazimo pirandellovski, kao i razne životne zamke. Tu se počinje vidjeti gorčina i radost koje kroz život doživljavamo, uz bolne iskrenosti i oslobađanje od društvenih normi. Muško-ženski odnosi, prijateljstvo, ljubav, dobrota, iskrenost, laž, banalne teme koje postaju ozbiljne i obratno, sve se to prožima u ovoj predstavi uz koju je redatelj Kobal zapisao "kako prenijeti dječji način razmišljanja u tijelo odrasloga čovjeka, a da lik ne bude dječji? Ili kako se nositi s ozbiljnim, odraslim temama na dječji način, pitanjima na koja ni kao odrasli nemamo odgovor?" O svemu tome je govora u ovoj predstavi, odnosno tu se pažljivijim iščitavanjem radnje otkrivaju lica i naličja ljudskoga života, uz dosta ironije, pa i cinizma, gdje se iz jedne rekli bismo banalne perspektive promatraju dublje, složenije teme. A da ujedno i sami gledatelji mogu percipirati koliko su pri tome (ne)sretni, (ne)sposobni za neke preokrete, a tu dolazi i do jedne sasvim posebne simbioze između djetinjeg i senilnog.

Višestruka značenja

Tekst možda nije uvijek lagan, zbog višestrukih semantičkih značenja koji nudi u svojoj djelomičnoj hermetičnosti, no glumci su odradili i više nego dobro svoju ulogu. (Vanesa BEGIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom