ZAGREB

"Božić kod Zimogroznih" Zagrebačke filharmonije poklon najmlađoj publici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebačka filharmonija nastavlja svoj Minimini ciklus namijenjen najmlađoj publici koncertnom predstavom "Božić kod Zimogroznih" čija će premijera biti 11. prosinca u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, toplom pričom o radosti Božića u raskošnom glazbenom omotu tradicionalnih božićnih pjesama i glazbe.

Kako se ističe u najavi, "Božić kod Zimogroznih" svojevrsna je priča o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti, kojom Zagrebačka filharmonija nastavlja misiju svojeg Minimini ciklusa, a to je širenje glazbe, razvlačenje osmijeha i krčenje puta do dječjih srca.

Kroz zanimljivu fabulu, pjesmu, ples i igru utjelovljene u likove Zime i Groznog, jelke Jelice, ptice Krešimira, djevojčice Marie i njezinog oca, umotane u raskošni glazbeni omot tradicionalnih božićnih pjesama i glazbe u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije, "Božić kod Zimogroznih" pokazat će da Božić nisu samo pokloni i njihovo zasljepljujuće blještavilo, božićni artikli, svjećice, lampice, slatkiši i adventski šušur, stoji u najavi.

Zima i Grozni su likovi koji nikako ne vole sve te pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germknedle. S druge strane, tu su otac i kći koji, od kada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život i kako se ponašati, a u božićno vrijeme zajedništva to postaje nekako osobito teško.

Djevojčica Maria piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kao što je bio prije, kada je mama bila tu. Igrom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama – Groznog i tu počinje ledeni zaplet.

Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo – zid neispunjenih želja – otvara posljednje Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu, koja se čvrsto drži za kovertu i ne da da je zalijepi na zid. Zima i Grozni, nakon što pročitaju njeno pismo i shvate da djevojčica nema razmažene želje kao većina, već da želi samo da tata ispoha piceka kao što je to radila njena mama i da ukrase jelku kao nekad, prisjete se svog djetinjstva i raznježe. Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića.

"U ovoj našoj priči Božić je u našem srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama koje su važne karike u životu. Božić je ljubav i dobrota, mir i radost", stoji u najavi.

Originalnu glazbu, kao i aranžmane tradicionalnih hrvatskih pjesama potpisuje član Zagrebačke filharmonije i skladatelj Dubravko Palanović. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravna maestro Dinko Appelt a glume Hane Hegedušić, Jan Kerekeš, Dražen Bratulić te djevojčice Tia Mikić i Lora Simikić iz škole Husar & Tomčić.

Scenografiju i kostime potpisuje Sara Lovrić Caparin, koreografiju Tihana Strmečki, rekvizite Dunja Niemčić, a video projekcije Leonardo Losciale.

"Ovo je priča o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet. Pozivamo Vas da podijelimo radost Božića zajedno i da prekrasan doživljaj koji će djeca ponijeti s ove koncertne predstave bude naš, ali i vaš božićni poklon njima. Poklon u obliku pozitivnih vrijednosti, dobrih vibracija, blagdanskog duha i atmosfere, lijepe glazbe, topline zajedništva i ugodnih osjećaja", poručuju Filharmoničari.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini