POREČKI 11. MEĐUNARODNI FESTIVAL PROČITANIH KNJIGA ODRŽAT ĆE SE OD 20. DO 23. TRAVNJA

BOOKtiga od petka slavi knjigu u Poreču


"Porečka BOOKtiga - Međunarodni festival pročitanih knjiga, održat će se od 20. do 23. travnja, a kao i do sada organizator festivala je Gradska knjižnica Poreč pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Poreča. BOOKtiga već jedanaestu godinu za redom, predstavlja svim ljubiteljima pisane riječi oblik popularizacije knjige i čitanja koji je u Poreču, ali i u cijeloj županiji, odlično prihvaćen među našim sugrađanima, kao i brojnim domaćim i stranim gostima. Središnji program i ove će godine biti organiziran na Maraforu, najstarijem antičkom trgu u Poreču, gdje će se u prostorima Gradske knjižnice održati i brojni književni susreti. BOOKtižin, prodajni sajam pročitanih knjiga, održat će se pak u Parku Matije Gupca, a bit će otvoren od 10 do 19 sati, te zadnjega dana BOOKtige, u Noći knjige, do 22 sata, istaknula je Irides Zović, ravnateljica Gradske knjižnice Poreč, na današnjoj konferenciji za novinare.

Sat za kolekcionare, aukcije i vodeći antikvarijati

Poziv za sudjelovanje na BOOKtigi i ove godine potvrdili su vodeći antikvarijati iz Rijeke, Zagreba, Kopra i Ljubljane, a koji će svojom ponudom obogatiti i ovogodišnji festival

Tako će uz prodaju i darovanje pročitanih knjiga, BOOKtiga u suradnji s posjetiteljima, i ove godine organizirati aukciju knjiga i to u subotu, 21. travnja, u 17 sati, a građanima će biti i omogućen "Sat za kolekcionare" 21. i 22. travnja u 11 sati, kada će moći donijeti svoje stare primjerke knjiga iz kućnih biblioteka na besplatnu procjenu uz mogućnost otkupa.

Ovo je već treća aukcija knjiga u suradnji s antikvarijatom Glavan iz Ljubljane te antikvarijatom Mali neboder iz Rijeke na kojoj će se predstaviti vrijedne i zanimljive antikvarne knjige. U prošlosti je tradicionalna aukcija knjiga bio najdinamičniji oblik prodaje, a kako je danas knjiga prisutna u različitim formatima te lako dobavljiva, bit će se iznimno zanimljivo prisjetiti se javnih nadmetanja na kojima kupac knjige postaje onaj koji ponudi najveći iznos, pojasnila je Zović.

Dolaze Igor Mandić, Damir Karakaš i Stipe Božić

Ovogodišnja BOOKtiga svoje prvo jutro posvećuje najmlađima. U petak, 20. travnja u 10 sati predstaviti će se omiljeni dječji književnik, veliki prijatelj porečke knjižnice, Mladen Kušec. Djeci će ispričati priče o različitostima, a u tome će mu pomoći njegovi prijatelji, veseli medvjedići. Istoga dana u 12 sati održat će se radionica / workshop za mlade "Knjiga nije hrana, ali je poslastica", koju će se održati Paul O’Grady, čija je iskrena želja obratiti se mladim ljudima s poštovanjem, osnažiti ih za susrete s izazovima koji su pred njima, i jasno ukazati na prednosti i ljepote života u našoj zemlji. Osebujna priča jednoga Irca, koji je za svoj dom odabrao upravo Hrvatsku, zasigurno će nas motivirati i osnažiti. Paul O'Grady govorit će o svijetu danas, o životu i o knjigama, o čitanju koje nam svima može pružiti nadahnuće te dati inspiraciju i vjeru u ostvarenje snova. Nakon radionice, u 17 sati za djecu je pripremljena i kreativna radionica glagoljice "Naše prvo slovo", koju će voditi Vesna Milanović, knjižničarka Osnovne škole Poreč, koja će uz pomoć malih glagoljaša škole, kroz igru i zabavu upoznati zainteresiranu djecu, u dobi od šest do osam godina s pismom koje je dio našega nacionalnoga identiteta. U 19 sati u Gradskoj knjižnici gostovat će jedan od najuspješnijih hrvatskih i svjetskih alpinista, Stipe Božić, koji će multimedijalnim predavanjem, ispričati vlastite doživljaje o usponima na najviše gorske masive na svijetu, priču o pola stoljeća himalajskog druženja, te o usponu hrvatskog, a i slovenskog alpinizma. Moderator susreta bit će Zoran Simić.

Filatelistička izložba i druženja uz glazbu

Za subotnje druženje porečke BOOKtige također je predviđeno mnoštvo događanja, pa će tako u 19 sati biti održano i predstavljanje knjige "Predsmrtni dnevnik" književnika, intelektualca i društvenog kritičara Igora Mandića. U nedjelju u 17 sati bit će otvorena filatelistička izložbe "Mediteranski brevijar – riječi pretvorene u slike", koju je priredio Slavoljub Katančević, inspiriran "Mediteranskim brevijarom" Predraga Matvejevića. Istoga dana u 19 sati svoj će roman "Sjećanje šume" predstaviti Damir Karakaš.

Posljednjega dana ovogodišnjeg Festivala u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici Poreč održat će se u 11 sati književna matineja s jednim od hrvatskih dječjih klasika Zlatkom Krilićem, piscem čija su mnoga djela uvrštena na popis osnovnoškolske lektire. U 17 sati će u porečkom Domu za starije Tomislav Milohanić najstarije sugrađane razveseliti pričama na čakavštini, najavila je Zović

Valja istaknuti i da će se za sve ljubitelje knjiga nakon održanih književnih susreta održati i druženja uz glazbu i domjenke. Zasvirati će i riječko-crikvenički flamenco-jazz duet gitara La Passion Escondida, David Savčić i Teo Mandžuka koji će prirediti pravu glazbenu poslasticu koja će u knjižnicu donijeti autentičnu atmosferu i kubanske i latinoameričke hitove. Sav prikupljeni novac od prodaje knjiga na Sajmu i ove će godine biti usmjeren na neke nove projekte, pa će se tako njime urediti knjižni odjela za djecu i mlade, a preostale knjige koje se neće prodati, biti darovane Zatvoru u Puli.

Ovogodišnji komunikacijski koncept BOOKtige potpisuje Studio sonda, a u knjižnici će se ove godine po 9. puta dodijeliti i posebno godišnje priznanje za najčitanijeg živućeg domaćeg autora u svim istarskim narodnim knjižnicama. Ove godine nagrada pripada Slavenki Drakulić za roman "Mileva Einstein, teorija tuge", a osim prigodnog priznanja, koje uključuje i sedmodnevni boravak u Pazinu u Kući za pisce/Hiži od besid, autorica najčitanije knjige dobiti i novčanu nagradu.

- Osnovna misao vodilja BOOKtige je da na jedinstven i originalan način pruži svim posjetiteljima mogućnost uživanja u sadržajima koji su vezani uz djelovanje porečke Gradske knjižnice, a isto tako da vrijeme provedeno na Festivalu iskoriste za odmor i izvrstan provod. Već cijelo desetljeće djelatnice Gradske knjižnice Poreč kontinuiranom radom i velikim zalaganjem uz podršku brojnih volontera stvaraju hvalevrijedan kulturni ambijent iz kojega proizlaze programi od nezamjenjive vrijednosti za ovaj grad, kazala je Irides Zović. (Ivan GRGAT)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater