RIJEKA

Baletni diptih: „Patetična“ i „Posvećenje proljeća“ premijerno u riječkom HNK

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Baletni diptih - „Patetična“ u koreografiji Douglasa Leeja na glazbu Ludwiga van Beethovena te „Posvećenje proljeća“ u koreografiji Maše Kolar i na glazbu Igora Stravinskog, premijerno su u subotu izvedene u HNK Ivana pl. Zajca.

Britanski koreograf Douglas Lee se koreografijom „Patetične“ prvi puta predstavio riječkoj publici.

Svoje autorstvo gradi na neoklasičnoj plesnoj estetici, a inspiraciju crpi iz stroge tradicije i klasičnog pogleda na glazbeni oblik Beethovenove klavirske sonate op. 13 u c-molu, poznatije pod imenom „Patetična“, dok dramaturgiju svog novog baleta gradi na motivu prkosa sudbini.

Sonatu je svirao riječki pijanist Marko Juraj Žerovnik, kostime je osmislila kostimografkinja Petra Pavičić, a svjetlo je oblikovao Nuno Salsinha.

U „Posvećenju proljeća“ koreografkinja i ravnateljica riječkog Baleta Maša Kolar slavi život kao unikatno i spektakularno čudo, s težnjom prirodnom i pozitivnom stavu koji je potreban u izazovnim vremenima.

Dramaturška i koreografska asistentica je Maja Marjančić, scenografkinja i kostimografkinja Petra Pavičić, a oblikovatelj svjetla Nuno Salsinha.

U obje predstave plesali su Mao Fujita, Maria del Mar Hernandez, Soyoko Iwata, Marta Kanazir, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Tea Rušin, Marta Voinea Čavrak, Francesco Pio De Benedictis, Jody Bet, Carlos Huerta Pardo, Michele Pastorini, Tilman Patzak, Nicola Prato, Ali Tabbouch i Svebor Zgurić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom